Biserica Anglicană din Bucureşti susţine un concert de strângere de fonduri pentru refugiaţii ucraineni

Pentru a marca un an de la invazia ilegală şi neprovocată a Ucrainei de către Rusia, Biserica Anglicană din Bucureşti organizează un concert caritabil sâmbătă, 25 februarie.

La iniţiativa ambasadorului britanic Andrew Noble, corul Bisericii va pune în scenă „Omul înarmat” al compozitorului galez Karl Jenkins, o „Mesă pentru pace”. Corul, dirijat de ambasadorul Noble, include britanici, români şi alte câteva naţionalităţi. Ambasadorul ucrainean în România Ihor Prokopchuk va fi oaspete de onoare la eveniment. Concertul va fi acompaniat de pianista Adina Cocargeanu şi de muzicieni din forţele armate române. Unul dintre imamii cultului musulman din România va participa, de asemenea, la acest moment neconvenţional.

Organizatorii sugerează o donaţie minimă de 100 RON pentru participanţi, urmând ca fondurile strânse să fie folosite pentru activităţile derulate de Biserica Anglicană în sprijinul refugiaţilor ucraineni din România. Datorită unei donaţii de 10.000 de lire sterline primite de la Biserica Anglicană din Marea Britanie şi cu ajutorul organizaţiei de caritate USPG – United Society Partners in the Gospel, o echipă de voluntari dedicaţi ai Bisericii lucrează deja pentru a furniza produse de strictă necesitate refugiaţilor ucraineni din Bucureşti şi rechizite unui hub educaţional din Dârza, Dâmboviţa. De asemenea, Biserica a finanţat o operaţie urgentă de cataractă şi a furnizat medicamente şi echipamente medicale comunităţii de refugiaţi.

„24 februarie 2023 marchează un an de când guvernul şi poporul Ucrainei s-au angajat într-o luptă eroică pentru a respinge invazia ilegală şi neprovocată a forţelor armate ale Rusiei. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să demonstrăm că suntem solidari cu prietenii noştri ucraineni – pe toate planurile: politic, militar şi umanitar. Suntem conştienţi că atacul Rusiei este îndreptat nu numai împotriva Ucrainei, dar şi a întregului nostru sistem internaţional, a valorilor noastre şi a păcii noastre viitoare”, a spus ambasadorul Andrew Noble. Acesta a adresat cuvinte de laudă poporului ucrainean pentru efortul său uriaş de apărare şi a subliniat, totodată, importanţa ajutorului umanitar pentru Ucraina.

„Omul înarmat” se bazează pe Mesa catolică, dar include şi alte surse, în mod special cântecul folcloric din secolul al XV-lea „L’homme arme”, chemarea musulmană la rugăciune, precum şi Mahabharata, vechea sagă religioasă indiană. Piesa corală trasează harta ameninţării războiului, presărată cu momente de reflecţie; ilustrează ororile luptelor; şi se încheie cu speranţa pentru pace, când „suferinţa, durerea şi moartea vor fi depăşite”, o călătorie finală către un loc al iertării, unde nu sunt „nici lacrimi, nici războaie”.

„Omul înarmat”, dirijat de ambasadorul Andrew Noble şi interpretat de corul Bisericii Anglicane din Bucureşti, promite să fie o experienţă emoţionantă şi, totodată, un puternic mesaj de susţinere pentru Ucraina.

Având în vedere spaţiul disponibil limitat, partenerul oficial al evenimentului va fi TVR Cultural.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati