Blindatele Piranha 5 vor fi produse complet la Uzina Mecanică București, inclusiv pentru export

General Dynamics European Land Systems a semnat marți un joint-venture cu Uzina Mecanică București (UMB), iar în unitatea din Capitală vor fi fabricate complet următoarea tranșă de blindate Piranha 5 pentru Armata României, dar și potențiale viitoare comenzi pentru export.

Armata Română a semnat pe circa 900 de milioane de euro un contract cadru cu General Dynamics European Land Systems (GDELS) pentru 227 de mașini de luptă Piranha 5, scrie Hotnews.ro.

Foto: Facebook / Guvernul Romaniei

Contractul a fost semnat și în parteneriat cu UMB, acolo unde, o parte din transportoarele primului lot, au primit asamblarea finală, dar le-au fost executate și operațiuni de sablare și vopsire.

Pe lângă asta, până acum, atât turela (Elbit), cât și elementele optice (ProOptica) erau realizate în România.

Acum, cu noul joint-venture dintre GDELS și UMB, următorul lot de Piranha 5 ar urma, în etape, să fie produs într-un grad și mai mare la uzina din București, inclusiv partea de carcasă și blindaj, iar ținta în viitor ar urma să fie și transportoare produse pentru piața de export, în special în țări precum Slovacia, Cehia sau Bulgaria.

Pe lângă fabrica în sine, la UMB va fi operațională și o secție de mentenanţă a vehiculelor militare astfel încât și alte Piranha 5, dar şi alte elemente ale forțelor militare să poată fi întreţinute la Uzina Bucureşti.

Nicolae Ciucă: ”Catalizatorul pentru relansarea industriei de apărare româneşti”

În acest context, premierul Nicolae Ciucă a afirmat că România devine una din primele ţări în care se localizează producţia de tehnică şi echipamente militare moderne şi că acest proiect poate să reprezinte catalizatorul pentru relansarea industriei de apărare româneşti.

”Pentru că a existat voință, astăzi se realizează primul joint-venture consolidat între Uzina Mecanică Bucureşti și General Dynamics European Land Systems Romania.

Ultima dată am fost la Uzina Mecanică Bucureşti în 2019, pe linia de producție erau două sau trei transportoare Piranha. Astăzi, linia este la capacitate maximă și s-a reușit livrarea a primelor 68 de transportoare: două batalioane de infanterie din Forțele Terestre au acum tehnică modernă de luptă”., a spus prim-ministrul.

Foto: Facebook / Guvernul Romaniei

”Este cât se poate de evident gradul ridicat de încredere pe care partenerii noștri strategici o acordă țării noastre, într-un context de securitate deosebit, și care se concretizează în transfer de tehnologie și know-how în industria românească, în economia românească.

România are resursă umană, potențial și voință pe care trebuie să le valorificăm, astfel încât să ne aliniem la standardele asumate atunci când am devenit membri ai Alianței Nord-Atlantice și ai Uniunii Europene și, desigur, așa cum ne-am angajat în parteneriatele strategice pe care le-am semnat cu cei mai importanți parteneri ai noștri.”, a completat acesta.

Premierul Ciucă a mai afirmat că ”acesta poate să reprezinte catalizatorul pentru relansarea industriei de apărare româneşti”, mai multe companii fiind implicate în acest proiect.

”România are resursă umană, are potenţial şi are voinţă pe care trebuie să o valorificăm şi să o fructificăm pentru a putea să ne aliniem la tot ceea ce înseamnă nevoia de standarde, aşa cum ne-am asumat când am devenit membri NATO şi membri UE”, a mai afirmat Ciucă.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati