Blocuri de până la 10 etaje ar putea apărea lângă Pădurea Băneasa

În Ansamblul Rezidențial Greenfield ar putea fi realizate blocuri de până la zece etaje, conform unui proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal – PUZ – Aleea Teisani – Drumul Pădurea Neagră nr. 56-64, supus dezbaterii publice pe site-ul Primăriei Capitalei.

Potrivit acestuia, dezvoltatorul vizează realizarea de locuințe colective și funcțiuni complementare locuirii, cu regim de înălțime maxim S+P+4E, S+P+9E și S+P+10E, cu un procent de ocupare a terenului (POT) maxim de 55% și un coeficient de utilizare a terenului (CUT) maxim de 1,56 mp ADC/mp teren, scrie Ziare.com.

De asemenea, mai sunt prevăzute următoarele: centru comercial cu înălțime maximă de S+P+3E; clădire pentru servicii mixte de interes public având înălțimea maximă S+P+4E+E5-E6 retras; clădire pentru învățământ preșcolar, primar, secundar inferior și superior RHmaxim S+P+4E; zona culte cu înălțime maximă de 22-27 metri; gospodărie comunală.

Se menționează că înălțimea maximă admisibilă a clădirilor este 35 de metri, în conformitate cu prevederile avizelor emise de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Din proiect mai reiese că pentru toate zonele funcționale se va asigura un minim de 30% spații verzi.

Potrivit prevederilor Planului Urbanistic General, înălțimea maximă admisibilă a clădirilor în zona este de P+2 (10 metri), cu un POT maxim 45% și un CUT maxim de 1,3 mp.ADC/mp.teren pentru înălțimi P+2E.

Avizul ar urmă să fie emis pentru terenuri în suprafață de 281.730 mp, din suprafață totală de 406.757 mp, fiind vorba despre o extindere a cartierului Greenfield.

Inițiatorul proiectului este SC Impact Developer&Contractor SĂ, proiectant fiind SC Metropolitan Internațional Arhitects SRL.

Cetățenii se revoltă

Mai mulți bucureșteni au postat pe site-ul PMB reacții referitoare la proiect, apreciind că este inoportună realizarea unor construcții cu regim de înălțime P+10 în apropierea Pădurii Băneasa, în condițiile în care actualii locuitori ai ansamblului Greenfield se confruntă cu dificultăți, din punct de vedere al accesului spre Capitală.

„Acest PUZ este o sfidare la adresa celor peste 5.000 de locuitori ai cartierului care au deja, de ceva timp, probleme majore din cauza infrastructurii deficitare. Nu este fezabil să dezvolți în continuare un cartier care are probleme majore din cauza posibilităților limitate de acces și, cu atât mai mult, nu este acceptabil să se dubleze regimul de înălțime și implicit densitatea populației”, se arată într-un comentariu.

„Ca rezident în acest cartier, consider inacceptabil un astfel de regim de înălțime. P+5 ar trebui să fie maximul acceptat. Acest PUZ presupune desființarea unui loc de joacă pe care proprietarii, la cumpărare, au știut că îl vor putea folosi pentru a-și duce copiii – singurul loc de joacă din zona”, a scris altcineva.

Pe data de 19 decembrie 2017, Primăria Capitalei a delegat Primăriei Sector 1 să facă demersurile pentru trecerea din domeniul public al statului și administrarea Romsilva în domeniul public al orașului a unei suprafețe de teren având destinația de drum forestier pentru realizarea unui drum de acces prin Pădurea Băneasa.

În mai 2018, USR București a inițiat petiția „Salvați Pădurea Băneasa!”, prin care cerea autorităților să renunțe la planul de a construi un drum public prin mijlocul pădurii. USR menționa la momentul respectiv că până în 2017 accesul în cartierul Greenfield s-a făcut atât pe Aleea Teisani (o stradă cu o bandă pe sens), cât și pe drumul forestier din Pădurea Băneasa.

La începutul lui 2017, însă, drumul forestier a fost închis în urmă unei decizii definitive a instanței. Situația a dus la blocaje pentru locuitorii din Greenfield.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati