BNR: Estimarea privind o inflație de două cifre rămâne una validă pentru luna aprilie

Banca Centrală lucrează la noile estimări cu privire la inflaţie, dar sunt multe necunoscute dincolo de preţul petrolului, în consecinţă probabil că estimarea noastră de două cifre rămâne una validă pentru luna aprilie, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

”Din păcate, situaţia este foarte dinamică. E greu de făcut o estimare. La Banca Centrală se lucrează acum la noile estimări, dar sunt multe necunoscute. Dincolo de preţul petrolului, care e poate cea mai mare necunoscută în acest moment, sunt şi elementele de preţ la energie, plafonări – sunt sau nu sunt, cum se aplică, faptul că aceste plafonări nu vor fi o măsură constantă şi vor fi măsuri adoptate de la o lună la alta…Va fi foarte greu să facem prognoze pentru inflaţia care va urma. În aprilie, Banca Centrală a estimat o inflaţie care să ajungă la două cifre în cazul în care efectele măsurilor de plafonare nu sunt resimţite considerabil. De atunci, însă, a mai apărut un fenomen – anume creşterea preţului la combustibil care, iată, pune presiune suplimentară. Deci, pe de o parte, ce se câştigă cu plafonarea se pierde cu preţul la energie. În consecinţă, probabil că estimarea noastră de două cifre rămâne una validă pentru luna aprilie”, a susţinut Suciu, la Digi 24.

El a precizat că suntem într-o zonă de incertitudine foarte ridicată, însă important este „să vedem cum este componenta aceasta din inflaţie distribuită”.

„Dacă e numai din energie, dacă vine în principal din energie ca şi până acum, este una. Dacă se face deja resimţită şi în celelalte tipuri de preţuri, este altceva şi aceasta este ceea ce încearcă să facă Banca Centrală prin majorare de dobândă – să limiteze, să ancoreze cumva aşteptările inflaţioniste, inclusiv cele de creşteri de preţuri, pentru alte componente decât energia”, a explicat oficialul BNR.

Dan Suciu a îndemnat lumea la un comportament raţional şi calm atât în privinţa combustibilului, cât şi a paşapoartelor sau cumpărării de valută, în caz contrar situaţia se va agrava.

„E evident că preţul combustibilului creşte. Avem recorduri după recorduri la cotaţiile de baril şi evident că aceste recorduri se transferă în preţul combustibilului. Sigur, pot să înţeleg impulsul emoţional, dar în acelaşi timp un astfel de comportament riscă să agraveze o situaţie care este complicată indiscutabil. E un mic comportament de panică aici. Nu trebuie să avem un astfel de comportament, trebuie să înţelegem că vor fi inevitabil costuri. Suntem într-o situaţie mai mult decât excepţională, gravă, că nu este o situaţie obişnuită de business as usual şi în consecinţă sigur că vor fi costuri, dar, accentuând aceste lucruri – cozi la paşapoarte, cozi la benzinării, cozi la casele de schimb -, deşi există şi combustibil, există şi infrastructură pentru paşapoarte, există şi suficientă valută, mai ales că ea este relativ stabilă raportat cu leul, nu face decât să agraveze o situaţie care nu e deloc simplă. Un comportament raţional este mult mai de succes pentru noi ca ţară, ca societate, într-un moment extrem de dificil pe care trebuie să îl confruntăm ca atare. Nu avem ce face decât să-l confruntăm ca atare cu mai multă raţionalitate şi cu mai mult calm”, a arătat Suciu.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati