Boboteaza 2023. Tradiții și obiceiuri la sărbătoarea Botezului Domnului/ Ce se face în ajun

Ziua de 6 ianuarie 2023 semnifică Botezul Sfânt al Mântuitorului, săvârșit de Sfântul Ioan. Află care sunt tradițiile și obiceiurile legate de Bobotează.

Tradiții și obiceiuri de Bobotează

De Bobotează, fetele își visează ursitul. Fecioarele trebuie să fure busuioc de la preotul care vine în casă să o sfințească. Tradiția spune că acesta trebuie ținut la sân sau sub pernă, înainte să adoarmă, iar așa își vor visa jumătatea.

În unele zone ale țării, fetele trebuie să mănânce o turtă frământată doar cu 9 degete din 8 linguri de făină și o lingură de sare, dar și să-și lege un fir roșu de mătase pe inelar. Astfel, își visează ursitul.

O tradiție mai spune că se ține post negru în ziua Ajunului Bobotezei. Creștinii care reușesc să nu mănânce și să nu bea nimic până la lăsarea serii, vor avea parte de noroc și sănătate tot anul.

Agheasma de la preot este foarte importantă în ziua Bobotezei. Fetele tinere se îmbăiază de trei ori în râul de lângă casă și își toarnă apă sfântă în cap.

Una dintre cele mai complexe și sfinte tradiții este sfințirea apei pentru 6 ianuarie. Astfel, la slujba de pe 5 ianuarie, apa va fi turnată în vase mari de lemn sau de fier și este sfințită de către preotul orașului sau satului.

După ce apa devine agheasmă, creștinii iau apa sfântă și o duc acasă. Oamenii de la sate sfințesc gospodăria, animalele și casa. Toți creștinii vor bea în fiecare dimineață, pe stomacul gol, o gură de agheasmă și își va face cruce.

De ce se aruncă crucea în apă de Bobotează

După ce preoții au sfințit apele și au terminat slujba Botezului Domnului, se obișnuiește ca preotul să arunce una sau mai multe cruci în apă, în funcție de persoanele participante la eveniment. După aruncatul crucilor, creștinii se aruncă și ei după acestea și încearcă să o aducă la mal.

Se spune că cel sau cei care recuperează crucea sunt binecuvântați tot anul și se bucură de sănătatea și prezența lui Iisus în sufletul lor.

În România, se păstrează tradiția aruncatului crucii. În ziua Bobotezei, ÎPS Teodosie aruncă trei cruci în Marea Neagră și așteaptă ca enoriașii să le recupereze. Vremea este favorabilă acestei acțiuni, astfel că nu va interveni gerul Bobotezei.

Ce se face în ajun de Boboteaza

De asemenea, potrivit tradiţiei, în ajunul Bobotezei, în casele romanilor se pregăteşte o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului. Astfel, sub faţa de masă se pune fân sau otavă, iar pe fiecare colţ al acesteia se pune câte un bulgăre de sare. Apoi, pe masă se aşază 12 feluri de mâncare: coliva, bob fiert, fiertură de prune sau perje afumate, sarmale umplute cu crupe, borş de “burechiușe” sau “urechiuşele babei” (fasole albă cu colţunaşi umpluţi cu ciuperci), borş de peşte, pește prăjit, plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră, plăcinte cu mac. Nimeni nu se atinge de bucate până nu soseşte preotul cu Iordanul sau Chiralesa, pentru a sfinţi masa.

“Chiralesa” provine din neo-greaca şi înseamnă “Doamne, miluieşte!”. Există credinţa că, strigând “Chiralesa”, oamenii capătă putere, toate relele fug şi anul va fi curat până la Sfântul Andrei (30 noiembrie).

După sfinţirea alimentelor, o parte din mâncare se dă animalelor din gospodărie, pentru a fi fertile şi protejate de boli. Se crede că, dacă în dimineaţa Ajunului de Bobotează, pomii sunt încărcaţi cu promoroaca, aceştia vor avea rod bogat.

De asemenea, se crede că animalele din grajd vorbesc la miezul nopţii dinspre ziua de Bobotează despre locurile unde sunt ascunse comorile.

În această zi sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut

Câte zile nu se spală haine după Bobotează

Tradiţia mai spune că la Bobotează nu se spală rufe. Este cunoscut faptul că în zilele în care sunt sărbători cu cruce roșie, biserica interzice orice activitate casnică, astfel că nu se spală rufe, nu se calcă, nu se coase și nici nu se fac treburi în gospodărie.

De Bobotează, mai exact pe 6 ianuarie 2023, nu se spală rufe și nici în ziua care urmează după această sărbătoare, având în vedere că pe 7 ianuarie 2023 este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul.

În popor, există o superstiție veche care spune că nu este bine să speli rufe timp de 9 zile după Bobotează, având în vedere că aceasta este ziua în care se sfințesc toate apele. Biserica atrage atenția că aceasta este doar o superstiție și că sunt sfințite doar apele asupra cărora se oficiază slujba liturgică a sfințirii. Astfel, este greșită credința potrivit căreia nu se spală rufe timp de 9 zile după Bobotează, ci interdicția se păstrează doar în zilele în care este sărbătoare cu cruce roșie.

„În cadrul slujbei de sfințire a apei citim în stihirile canonului că „firea apelor se schimbă”. Dar acest lucru nu înseamnă că se sfințesc toate apele, ci doar apa asupra căreia se oficiază slujba liturgică a sfințirii. E bine să știm că harul lui Dumnezeu vine acolo unde este chemat. Nici în cadrul Sfintei Liturghii, harul lui Dumnezeu nu se pogoară peste toată pâinea care este în biserică, pentru a o preface în Trupul Domnului, ci doar asupra darurilor pregătite special pentru aceasta. Pe de altă parte, apa sfințită nu este valabilă doar o anumită perioadă de timp. Din acest motiv, precizăm că este greșită credința că până la sfârșitul praznicului, adică 9 zile după Bobotează, apele sunt sfințite și că nu trebuie să o folosim pentru spălat”, au precizat reprezentanții bisericii citați de crestinortodox.ro.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati