Bode, bilanţ la un an de guvernare: Integrarea europeană va fi deplină pentru România, odată cu intrarea în spaţiul Schengen

Ministrul de Interne, Lucian Bode, afirmă, în bilanţul prezentat la un an de guvernare a Cabinetului, că misiunea MAI a fost de a asigura siguranţa cetăţenilor, în complexul context de securitate actual. Bode a vorbit despre reforme instituţionale profunde şi modificări legislative în sprijinul cetăţenilor. ”Integrarea europeană va fi deplină pentru România, odată cu intrarea în spaţiul Schengen”, a transmis ministrul, precizând că acesta este unul dintre obiectivele importante ale României.

”Misiunea Ministerul Afacerilor Interne s-a axat pe atingerea următoarelor obiective: siguranţă pentru cetăţeni, servicii publice de calitate, sprijin pentru refugiaţi, colaborare excelentă cu partenerii externi. Au fost demarate şi implementate reforme instituţionale profunde care vizează furnizarea unor servicii de calitate pentru cetăţeni, digitalizarea majorităţii serviciilor oferite oamenilor, creşterea gradului de siguranţă publică, sprijinirea refugiaţilor ucraineni şi îndeplinirea obiectivelor asumate la nivel internaţional”, a transmis, vineri, Lucian Bode, referindu-se la un an de guvernare a Cabinetului CIucă.

Potrivit ministrului, ”într-un context complex de securitate la nivel internaţional, principala misiune a structurilor MAI a fost asigurarea unui climat de siguranţă pentru cetăţenii României”.

”Astfel, au fost demarate proiecte cu impact major în societate precum operaţionalizarea SIME, a sistemului de monitorizare electronică pentru asigurarea protecţiei victimelor violenţei domestice şi tragerea la răspundere a agresorilor. De asemenea, au fost iniţiate modificări legislative pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră prin implementarea unui Nou Sistem integrat de monitorizare a traficului rutier – e-SIGUR”, a mai transmis Bode.

Acesta a afirmat că ”România a fost în prima linie a efortului umanitar oferit Ucrainei şi a gestionat exemplar din perspectivă umanitară şi securitară efectele conflictului din Ucraina”.

”Ne-am arătat solidaritatea şi am dovedit încă odată că gestionăm un spectru larg de provocări şi ameninţări. Am demonstrat întregii Europe că suntem parteneri de nădejde în situaţii de criză”, a adăugat ministrul de Interne.

Acesta a reiterat ideea că pentru Guvernul Nicolae Ciucă, aderarea României la spaţiul Schengen este un obiectiv de ţară pentru care au fost depuse eforturi considerabile.

”Concluziile misiunilor voluntare desfăşurate recent sub coordonarea Comisiei Europene sunt pozitive şi arată că sunt întrunite toate condiţiile tehnice ca România să devină cât mai curând membră a spaţiului Schengen. Integrarea europeană va fi deplină pentru România, odată cu intrarea în spaţiul Schengen. Anul acesta, România a înregistrat un succes de etapă prin recunoaşterea eforturilor de prevenire şi combatere a traficului de persoane”, a mai afirmat Bode.

El s-a referit şi la Raportul anual privind Traficul de Persoane la nivel mondial (TIP Report 2022), elaborat de către Departamentul de Stat al SUA, care a plasat România în Grupa a 2-a, ţara noastră fiind astfel scoasă de pe lista de supraveghere.

”Astfel, concluzia clară a acestui an de mandat este că Ministerul Afacerilor Interne şi-a îndeplinit obiectivele asumate, derulând misiuni complexe, într-un mediu de securitate delicat la nivel internaţional, asigurând protecţia cetăţenilor români şi colaborarea la un nivel ridicat de profesionalism cu partenerii externi”, adăugat Bode.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati