Bogdan Aurescu, despre discursul lui Viktor Orban de la Tușnad: „Este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României”

Ministrul Bogdan Aurescu dezaprobă declarațiile făcute de premierul Ungariei, Viktor Orban, la Universitatea de vară de la Tușnad, care a atacat UE pentru implicarea în războiul din Ucraina, a făcut afirmații revoltătoare despre amestecul raselor în Europa din cauza imigrației și a subliniat relația privilegiată pe care o are cu Vladimir Putin.

  • „Este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României”, a spus ministrul Afacerilor Externe de la București, care a ținut să sublinieze că România nu este de acord cu discursul premierului de la Budapesta.

Sancțiunile impuse Rusiei nu au produs rezultate, iar UE are nevoie de o nouă strategie pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat premierul maghiar Viktor Orban pe 23 iulie, la Băile Tușnad. Acolo au avut loc Universitatea de Vară şi tabăra studenţească „Tusvanyos”, scrie Digi24.

În acest context, Bogdan Aurescu a declarat că premierul maghiar Viktor Orban a respectat ceea ce Aurescu a convenit pe 12 iulie, împreună cu omologul său ungar, Peter Szijjarto, în cadrul discuțiilor private de la MAE, când șeful diplomației române i-a transmis lui Szijjarto „care sunt sensibilitățile României” și că țara noastră așteaptă un discurs public adecvat din partea oficialilor maghiari care vin în România.

„Ceea ce am putut constata la final este că partea ungară a respectat această parte a înțelegerii noastre, în sensul că discursul public al oficialilor ungari, inclusiv discursul principal de sâmbătă al premierului Orban, nu a fost provocator la adresa României, nefiind abordate sau menționate, în special, chestiuni sensibile pentru noi, cum ar fi așa-zisa autonomie pe criteriul etnic sau acordarea de drepturi colective pentru persoanele aparținând minorităților naționale”, a afirmat Bogdan Aurescu.

„Este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României”

Cu referire la declarațiile făcute de Viktor Orban la adresa UE, șeful diplomației române a precizat că discursul „nu a adus nimic fundamental nou”.

„Sunt aceleași concepții pe care le-am văzut deja în poziționările oficialilor ungari, doar că au fost puse împreună, iar unele au fost elaborate mai pe larg”, a afirmat Aurescu, precizând că „este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României, în contextul global complex pe care trebuie să îl înfruntăm cu toții”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati