Bogdan Aurescu: Ne dorim ca NATO să devină mai puternic din punct de vedere politic și militar

Bogdan Aurescu, ministrul român de externe, afirmă că anunțul cu privire la retragerea trupelor ruse nu schimbă cu absolut nimic necesitatea de a continua analiza asupra cauzelor care au dus la această situație foarte tensionată. Declatația a fost făcută vineri, într-o declarație de presă comună susținută de omologii din Polonia și Turcia.

Șeful diplomației române a apreciat însă că retragerea trupelor ruse de la granița de est a Ucrainei este o evoluție „în direcția bună”.

Această reuniune trilaterală de la București „nu putea să aibă loc într-un moment mai oportun, având în vedere situația de securitate îngrijorătoare din regiune, în contextul masării de trupe militare ale Rusiei”, a menționat Bogdan Aurescu, scrie Digi24.

România, Turcia și Polonia consideră că activitățile militare din Vecinătatea Estică a NATO, inclusiv cele recente din Ucraina și din jurul acesteia, sunt îngrijorătoare, însă Alianța se confruntă și cu „provocări mai largi”, precum utilizarea de tactici hibride de către diverși actori statali și non-statali, toate acestea afectând negativ stabilitatea și securitatea regiunii. Este concluzia la care au ajuns șefii diplomațiilor din România, Polonia și Turcia.

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, i-a găzduit la București pe omologii săi de la Varșovia și Ankara, Zbigniew Rau, respectiv Mevlüt Çavuşoğlu, în cadrul unei reuniuni trilaterale la care au fost invitați pentru un schimb de opinii și miniștrii de externe din Ucraina și Georgia.

Bogdan Aurescu consideră că acest demers diplomatic trilateral, pe care l-a inițiat în 2009, funcționează foarte bine și își aduce contribuția la asigurarea securității Flancului Estic.

În acest context, miniștrii de externe din România, Turcia și Polonia și-au reafirmat într-o declarație comună, semnată la încheierea trilateralei România-Polonia-Turcia, sprijinul pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei și Ucrainei în interiorul granițelor lor recunoscute la nivel internațional și pentru aspirațiile euro-atlantice ale ambelor state. De asemenea, le-au promis acestor state sprijin și asistență.

Cele trei state membre NATO pledează pentru menținerea „ușilor deschise” ale Alianței și pentru sprijinirea partenerilor estici și a celor din Balcanii de Vest, în condițiile în care summitul NATO, reuniune de la care se așteaptă decizii la nivel politic, are loc anul acesta la 14 iunie, la Bruxelles.

„Ne dorim ca NATO să devină mai puternic din punct de vedere politic și militar, un actor cu veritabilă proiecție globală”, a arătat Bogdan Aurescu. „Ne dorim un nou concept strategic al NATO, care să reflecte realitățile actuale”, a subliniat șeful diplomației române.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati