Breaking News / Guvern, decizii RADICALE: NU vor fi majorate pensiile, NU se mai dau vouchere de vacanță, se taie anumite sporuri

0
286
Cîțu
Foto: acebook.com/florinVcitu

Guvernul a adoptat în ședința de azi, 18 februarie, o ordonanță de urgență care prevede menținerea punctului de pensie la 1.442 de lei în 2021, neacordarea voucherelor de vacanță, eliminarea unor sporuri și tarifele de transport reduse cu 50% pentru studenți.

Premierul Florin Cîțu a anunțat, la finalul ședinței de Guvern de joi, că a fost adoptată Ordonanța de Urgență propusă de Ministerul Finanțelor privind unele măsuri fiscal-bugetare pe 2021. Cîțu a subliniat că OUG era necesară pentru a fi adoptat bugetul pe acest an. Guvernul va face acest lucru în ședința de vineri.

„A fost aprobată OUG pentru unele măsuri fiscal-bugetare, o OUG de care aveam nevoie pentru a putea aproba legea bugetului. OUG va fi publicată în Monitorul Oficial și mâine vom avea ședință pentru a adopta bugetul pe 2021. E vorba despre eliminarea sporului din prefecturi de 30%, menținerea punctului de pensie de 1.442 lei – o economie la buget de aproape 8 miliarde, se proprogă legea privind statul personalului feroviar, voucherele au fost amânate pentru 2022. Deja în circulație sunt cele prelungite din 2019 și 2020”, a declarat premierul Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern.

Premierul Cîțu a precizat că bugetul nu va suferi modificări la nivelul deficitului, dar a admis posibilitatea apariției unor schimbări la Ministerul Dezvoltării, pentru CNI și ONDL.

Despre avizul negativ primit de proiectul de buget de la Consiliul Economic și Social, Florin Cîțu a spus că  „bugete care au distrus România” au primit aviz pozitiv, iar acest buget, care a fost primit pozitiv de la profesioniști, a avut aviz negativ.

OUG adoptate de Guvern:

  • În anul 2021 valoarea punctului de pensie se va menține la nivelul de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 135/2020, iar începând cu anul 2022 valoarea punctului de pensie se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

 

  • În anul 2021, autoritățile și instituțiile publice nu acordă vouchere de vacanță.

 

  • Abrogarea prevederilor legale prin care a fost instituit sporul de 30% la salariul de bază pentru personalul instituţiilor prefectului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, cu excepţia prefectului şi subprefectului.

 

  • Studenţii în vârstă de până la 26 de ani beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, cu metroul, precum și pentru transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi transport intern naval. Articolul de lege care acorda gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a va fi abrogat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.