Breaking News / Orban ANUNȚĂ măsuri de urgenţă; Capitala NU se închide – nici circulaţia metroului sau mijloacelor de transport în comun

Premierul Ludovic Orban a anunţat duminică seara, într-o conferinţă de presă, măsuri de urgenţă în actuala stare de urgenţă care începe de luni, una dintre acestea fiind rectificarea bugetară pentru domeniul sănătăţii.

  • „Printre măsurile pe care le vom adopta am introdus şi posibilitatea rectificării bugetare înaintea termenului. (…) Vom face această rectificare după ce vom avea o imagine clară asupra nevoilor reale crescute în domeniul sănătăţii, finanţării spitalelor”, a precizat Orban.

El a anunţat că Bucureştiul NU se va închide, la fel nici circulaţia metroului sau mijloacelor de transport în comun.

„Nu s-a discutat niciodata problema închiderii Bucureştiului. Ăsta a fost un fake news grosolan, lansat cu premeditare.

Am solicitat MAI să verifice sursa acestei dezinformare care a creat panică în Bucureşti. În ceea ce priveşte aprovizionarea magazinelor, farmaciilor, supermarketurilor, discuţiile pe care le-am avut sunt în sensul în care aceste magazine au capacitatea de a se aproviziona cu mărfurile necesare. Sigur că există o penurie la care m-am referit de anumite produse de prouecţie măşti, mănuşi, alte categorii de echipamente, nu e doar în România, şi încercăm să găsim soluţiile pentru a găsi furnizor”, a declarat premierul.

El a mai precizat că niciodată nu a avut pe masă luarea unei măsuri de închidere a metroului.

„Am luat în analiză decalarea pe anumite zone, astfel încât să se evite aglomeraţia pe anumite zone. (…) De asemenea Ministerul Transporturilor a dispus conducerii Metroului să ia toate măsurile sanitare necesare în astfel de situaţii, să dezinfecteze toate staţiile comune de metrou, garniturile şi toate spaţiile unde există posibilitatea de a atinge diferitele suprafeţe de mulţi cetăţeni. Măsura de închidere a Metroului este una extremă, care nu are nicio fundamentare astăzi şi care poate provoca perturbaţii majore în ceea ce priveşte mobilitatea cetăţenilor din Bucureşti”, a explicat Orban.

El a mai recomandat evitarea folosirii mijloacelor de transport aglomerate şi folosirea mijloacelor de transport alternativ.

„Şi e de evitat să tuşim într-un mijloc de transport foarte aglomerat”, a adăugat premierul.

Orban a anunţat că Guvernul a funcţionat în perioada de interimat cu toată capacitatea şi a folosit toate instrumentele pe care le-a avut la dispoziţie pentru a lupta cu epidemia de coronavirus.

„Acum avem posibilitatea să emitem acte normative cu valoare de lege, OUG şi alte categorii de acte normative. De asemenea, suntem în deplină capacitate de exerziţiu şi o vom folosi pentru a continua măsurile care se impun pentru a reduce cât mai mult posiblitatea infecătrii cetăţenilor cu COVID-19. (…) Vă cer să respectaţi reocmandările care sunt formulate de specialişti, de medicii epidemiologi, de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii care sunt transmise prin intermediul unor informaţii şi anunţuri de utilitate publică.

Este important ca orice cetăţean român să respecte măsurile care se iau. (…) Urmărim cu mare atenţie eviluţiile din economie. Din păcate această epidemie are un efect negativ asupra multor domenii economice. Guvernul este pregătit săptămâna viitoare, printr-o consultare cu partenerii sociali, să adopte măsuri rapide pentru susţinerea companiilor din domeniile afectate şi a angajaţilor care lucrează la aceste companii şi care riscă să aibă de suferit de pe urma reducerii drastice a activităţii. De asemenea, vom urmării evoluţiile pe fiecare domeniu, astfel încât să adoptăm oricând este necesar măsuri care să poată să vină în sprijinul susţinerii acestei zone care este afectată de economie”, a afirmat prim minstrul.

El a anunţat că de luni va fi pus în funcţiune un sistem de videconerinţa care să permită organizarea şedinţelor de guvern, cel ami probabil prima fiind miercuri.

„Nu trebuie să vă aprovizionaţi peste necesităţi. Nu există riscul lipsei unor produse alimentare sau a unei anumite categorii. Cumpărarea în exces poate lipsi pe alţii. Nu există un risc real să apară penurie în furnizarea unui produs”, a mai spus Orban.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati