Brokerii se așteaptă în 2023 la creșteri mari la tarifele RCA

După cum s-a observat pănă acum, 2022 a fost cel mai rău an pentru inflație. Prețurile au crescut la toate, dar mai ales la energie, alimente, piese auto, etc. Românii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de scumpiri, de faptul că prețurile sunt în continuare ridicate la piesele auto și la polițele RCA, iar în perioada lunii decembrie au crescut foarte mult și prețurile la alimente, potrivit România Liberă.

În 2022 a crescut și numărul de accidente, iar asta a dus la mai multe daune de asigurare. Cu cât daunele sunt mai mari sau volumul de daune crește, cu atât și costurile pentru reparații și de înlocuire a pieselor vehiculelor sunt mai mari, iar asta duce la creșterea ratelor de asigurări.

Asiguratorii țin cont de toate aspectele și majorează și ei sumele în fiecare an, în scopul de a putea acoperi aceste costuri când se fac cereri de despăgubire. În prezent, aceste costuri cresc destul de mult, iar firmele vor să evite diferite probleme, ei fiind influențați și de faptul că una dintre cele mai mari companii de asigurări – City Insurance – a dat faliment. Aceasta avea un număr foarte mare de clienți comparativ cu alte companii, dar și tarife mici, sub 30%.

Tarifele de referință la polițele RCA variază în funcție de vârsta șoferului și capacitatea motorului. Se pare că aceștia sunt factori importanți în stabilirea acestor tarife an de an. În 2022 s-a observat o majorare de 20% din luna februarie și până în august.

Un șofer cu vârsta de până în 30 de ani, cu o mașină puternică, cu o capacitatea cilindrică de 2.500 cm3, a plătit în august un tarif de referință mai mare și cu 16,5%, decât la începutul anului. Dacă în februarie 2022 tariful era de 3.551 de lei, acesta a crescut semnificativ în doar 6 luni de zile, astfel că în august a ajuns la 4140 lei

Un șofer cu vârsta între 51 și 60 de ani, cu o mașină de capacitate cilindrică de 1.200 cm3, a plătit mai puțin. În cazul lui, creșterea la tariful poliței RCA a fost de 13% în aceeași perioadă de timp. Dacă în februarie 2022 a plătit 762 de lei pentru RCA, în august a plătit 860 de lei pentru polița obligatorie.

Pentru anul 2023 se preconizează de asemenea creșteri semnificative la prețurile pentru polițele RCA, pentru că acum cam totul s-a scumpit, începând de la energie, combustibil, reparații și până la piesele auto. Desigur, există și alți factori ce ar putea determina creșterea semnificativă a tarifelor. Un exemplu ar fi creșterea numărului de accidente și a daunelor mari. Costul acestor accidente sunt o componentă a prețurilor asigurărilor auto RCA în țara noastră.

S-a constatat că cele mai multe accidente de mașină au loc în oașele mari (unde traficul este intens, unde sunt multe mașini) și în general pe drumurile aglomerate. La asta se adaugă și un alt aspect – limita de viteză. Mulți șoferi, mai ales cei tineri sau bărbații cu mașini puternice, au obiceiul de a conduce cu viteză mare și asta crește riscul de accidente în ziua de azi. O altă problemă este conducerea distrată, la care se adaugă și conducerea mașinii sub influența alcoolului sau al altor substanțe interzise (cum sunt drogurile).

Ținând cont de faptul că firmele de asigurări își schimbă mereu politica de prețuri an de an, acestea trebuie comparate și analizate, iar contractele trebuie citite cu atenție, pentru a evita micile capcane.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati