Bucharest Coffee Festival are loc în nordul Capitalei, între 12 și 14 mai

Ediția 2023 a Bucharest Coffee Festival are loc între 12 și 14 mai, la Nord Events Center by Globalworth (Strada George Constantinescu 4B, București).

Cea mai nouă locație de evenimente de business din București va reuni astfel sute de specialiști în cafea, din România și din afara ei, dar și amatori pasionați de această băutură.

De asemenea, la festival vor fi prezenți producători, distribuitori și importatori naționali și internaționali de cafea, business-uri ce activează în domeniul HoReCa: cafenele, prăjitorii artizanale, coffee-shop-uri ToGo, etc. Astfel, spațiul evenimentului va avea și o zonă dedicată procesatorilor și prăjitoriilor, unde vor expune și vinde peste 40 de companii din acest segment al industriei cafelei.

Festivalul va avea și o zonă dedicată importatorilor și distribuitorilor de produse conexe: aparate de cafea profesionale, accesorii pentru prepararea cafelei, îndulcitori, dulciuri, etc.

Festivalul nu se adresează numai profesioniștilor în domeniu, ci și iubitorilor de cafea, intitulați home baristas.

Bucharest Coffee Festival este însă și ocazia perfectă, pentru cei interesați, de a găsi noi conexiuni și contacte care pot ajuta la dezvoltarea afacerilor în industria cafelei.

Degustări și vânzări de cafea și de accesorii pentru ea

Eveniment al cărui scop este promovarea cafelei de specialitate, aduce în prim-plan principalele tipuri de cafea în funcție de varietatea plantei cultivate (arabica).

Astfel, cei prezenți vor putea degusta și achiziționa produse pe bază de cafea ce presupune modalități diferite de preparare: espresso, cafea la filtru, V60 sau cafea la ibric proaspăt prăjită.

În cele trei zile ale festivalului vor avea loc demonstrații de preparare, de mixologie (combinații de cafea cu băuturi alcoolice, în cocktail-uri) și de latte art. 

Noutatea ediției 2023, zona de street – food

Bucharest Coffee Festival 2023 vine și cu o zonă de street-food, în cadrul căreia se vor comercializa printre altele: fructe de mare, burgeri de vită angus, porc gătit lent și din alte sortimente de carne, delicii tradiționale turcești, libaneze, siriene, bere artizanală și prosecco.

Oportunități pentru afaceri cu cafea

Evenimentul are și scopul de dezvoltare sau extindere de relații de business cu sau între importatorii și distribuitorii de aparate de cafea. La eveniment pot fi achiziționate și:

  • aparate de cafea pentru uz casnic și birouri mici;
  • aparate mari, pentru cafenele și alte tipuri de unități HORECA;
  • aparate de vending, cu fise si banknote;
  • gadget-uri mici ce pot fi folosite de cei ce sunt în mișcare, ele ocupând un spațiu mic într-un rucsac. În această categorie intră și aparatele espresso manuale și portabile. 

Cafeaua de calitate vine de la prăjitorii și microprăjitorii

Acestea vor fi prezente la festival cu diferite sortimente de cafea de calitate, proaspăt prăjită și în ambalaje moderne și rafinate.

Cafea sustenabilă

Consumatorii de produse bio vor găsi la Bucharest Coffee Festival diverse sortimente din acest tip de cafea, boabe, măcinată sau capsule. Cafeaua de tip bio este obținută din plantații caracterizate prin lipsa pesticidelor și a altor substanțe chimice.

Soluțiile alternative de preparare a cafelei, cunoscute sub conceptul brew bar vor fi prezentate celor interesați de gusturi autentice.

Intrarea la festival este gratuită.

Programul de vizitare este: vineri și sâmbătă, orele 10:00-19:00, duminică 10:00-18:00

 Campionatele naționale de cafea au loc la festival

În cele trei zile ale Bucharest Coffee Festival vor avea loc trei competiții ale profesioniștilor în cafea. La ele vor participa specialiști din toată țară, profesioniști de la cele mai importante companii de cafea de specialitate și cafenele.

Competițiile sunt:

  • Campionatele Naționale de Latte Art
  • Coffee in Good Spirits- finala națională va fi precesată de semifinale în șase orașe din România
  • Campionatul National de Cup Tasting
  • Campionatul National de Ibric.

Campionatele sunt organizate de SCA – Romania Chapter (Specialty Coffee Association), cea mai importantă și cunoscută asociație de cafea worldwide.

Câștigătorul fiecărei competiții va reprezenta România la Campionatele Mondiale care au loc la ATENA între 22 și 24 iunie 2023 și în Taipei între 17 și 20 noiembrie 2023.

Aceste competiții sunt supervizate de un juriu format din profesioniști în cafea din România,

Dubai, Grecia, Spania, Ucraina și Franța. Președintele juriului (World Representative) este

Elisabet Sereno, specialist licențiat în cafea și ceai, trainer autorizat SCA. 

Latte Art

Campionatul Național de Latte Art subliniază expresia artistică și provoacă specialiștii barista în a-și demonstra calitățile creative.

Descrierea competiției: Pentru runda preliminară a campionatului, specialiștii barista produc un singur model de latte creativ la Art Bar, apoi trec la stadiul WLAC, pentru a crea două latte identice și două latte de designer identice. Scorurile de la Art Bar și de la runda preliminară sunt combinate iar primii 12 concurenți se califică în runda semifinală. Pe parcursul acesteia, concurenții fac două seturi potrivite de modele diferite de latte gratuit și un set potrivit de macchiato gratuit. Primii șase concurenți din semifinale se califică în runda finală, în care concurenții fac două seturi diferite de modele de latte pentru turnare și un set de latte de designer. Concurentul cu cel mai mare punctaj în runda finală este declarat campion mondial la Latte Art.

Specialiștii barista sunt evaluați pe baza atributelor vizuale, a creativității, a modelelor identice în perechi, a contrastului în modele și a performanței generale.

În România, vom avea ART Bar, runda preliminară și finală.

Coffee In Good Spirits

Campionatul Național de cafea și alcool promovează rețete inovatoare de băuturi într-un format de competiție. Aceasta evidențiază abilitățile de mixologie ale barista/barmanului, într-un cadru în care cafeaua și alcoolul merg perfect împreună, pornind de la cafea tradițională irlandeză (whisky plus cafea) până la combinații unice de cocktailuri.

Prima rundă se numește Spirit Bar. Se jurizează: abilitatea competitorului de a combina alcoolul, cafeaua și ingredientele într-un mod original, profesionalismul, ospitalitatea, modul de lucru, design-ul, conceptul băuturii și combinația tuturor ingredientelor care duc la un produs final inedit.

În timpul rundei preliminare, concurenții produc patru băuturi: două identice de cafea caldă și băuturi de designer pe bază de alcool și două identice de cafea rece și băuturi de designer pe bază de alcool. Șase concurenți, aceia cu cele mai mari scoruri în runda preliminară, vor concura în runda finală. În această etapă concurenților li se cere să producă două cafele irlandeze și două băuturi de designer, pe bază de cafea și alcool. Concurentul din runda finală cu cel mai mare punctaj va fi desemnat Campionul mondial al cafelei în stare bună.

În România se vor organiza toate probele. 

Cup Tasting

Campionatul National al Degustătorilor de cafea premiază cupper-ul (degustătorul) profesionist de cafea care demonstrează viteză, îndemânare și acuratețe în a distinge diferențele de gust în cafeaua de specialitate.

Descrierea competiției: Cafelele din întreaga lume au multe caracteristici de gust distincte și în acest format de competiție obiectivul este ca degustătorul să facă diferența între diferitele cafele. Trei cești sunt așezate într-un triunghi, în două dintre ele fiind cafele identice și într-una fiind o cafea diferită. Folosind abilitățile de miros, gust, atenție și experiență, cupper-ul va identifica ceașca ciudată din triunghi cât de repede poate. În fiecare rundă sunt plasate în total 8 triunghiuri. Primii 8 concurenți cu cele mai multe răspunsuri corecte și aceia cu cel mai rapid timp trec la următoarea rundă, a semifinalelor. Apoi primii patru concurenți se vor întrece din nou în runda finală, pentru a determina următorul campion al degustătorilor la Cupa Mondială.

Premiul cel mare pentru câștigătorii fiecărei competiții este posibilitatea de a reprezenta România, la campionatele mondiale care anul acesta se vor organiza în Atena între 22 și 24 iunie.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati