Bucharest Jazz Festival revine cu şapte zile de concerte live

Bucharest Jazz Festival revine între 1 şi 7 iulie la Bucureşti cu şapte zile de festival, concerte live în Piaţa „George Enescu”, evenimente conexe la ARCUB şi un nou concurs de jazz. Festivalul este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB şi aduce pe scena locală de jazz nume importante şi interpreţi ai tinerei generaţii din Statele Unite şi Europa.

  • „În iulie, vom asculta pe scena festivalului jazz clasic, swing, jazz modern, fusion şi jazz simfonic. Vă invităm atât la concertele din Piaţa „George Enescu”, cât şi la ARCUB, unde puteţi petrece o zi relaxantă la clubul festivalului, ziua puteţi asista la conferinţe şi workshop-uri, iar seara la concursul de jazz New Jazz Players.”, a declarat noul curator al Bucharest Jazz Festival, Cristian Soleanu, citat de un comunicat al ARCUB.

Astfel, concertele Bucharest Jazz Festival de la scena mare sunt programate între 3 şi 7 iulie, în Piaţa „George Enescu” de lângă Ateneu. Printre artiştii ediţiei se numără trupa CALI Quartet care va prezenta un proiect relativ recent pe scena jazzului românesc ce împrospătează jazzul autohton prin lucrări originale de jazz fusion, cu influenţe R&B, soul, swing şi ritmuri africane şi orientale.

Trompetistul Sebastian Burneci prezintă pe scena Bucharest Jazz Festival proiectul „Unspoken”, lansat în noiembrie 2018, în cadrul festivalului RadiRo, alături de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Simona Strungaru.

După ce s-au bucurat de un succes la public pe scena Artist in Residence, Toma Dimitriu Quartet se află pentru a doua oară la Bucureşti, pentru un concert de jazz efervescent la saxofon, pian, contrabas şi baterie pe care îl vor susţine joi 4 iulie, ora 19:00. Toma Dimitriu a fost desemnat duminică câştigătorul concursului New Jazz Performers dedicat, în 2018, tinerilor instrumentişti de jazz.

Pianistul Johnny Bica prezintă joi, 4 iulie, ora 20:00, pe scena mare, albumul său de debut, „The Real Vibrations” alături de Michael Acker, Andy Ava, Iulian Nicolau şi de muzicienii invitaţi Sebastian Burneci şi Gianni Gagliardi.

O colaborare interesantă în lineup-ul ediţiei din acest an este cea dintre trompetistul rus Alex Sipiagin şi Bucharest Jazz Orchestra. Prezent pentru prima dată la Bucureşti, Alex Sipiagin este un nume de referinţă al jazzului contemporan, unul dintre instrumentiştii preferaţi ai lui Gil Evans, Dave Holland şi Mingus Big Band.

  • Vineri 5 iulie, de la ora 20:00, una dintre noile senzaţii ale jazzului european, Camille Bertault aduce la Bucureşti muzica noului său album, „Pas de geant”, care a făcut ca Jazz Magazine Choc să declare „Atenţie, s-a născut o stea!”. De la piese omagiu aduse lui Coltrane, la „Variaţiunile Goldberg” de Bach redate vocal, la cover-uri după piesa „Comment te dire adieu” de Serge Gainsbourg, concertul Camille Bertault este o demonstraţie de virtuozitate, pasiune şi libertate.

Jazzul manouche se aude la Bucharest Jazz Festival în concertul susţinut de Cvartetul Florin Niculescu de sâmbătă 6 iulie de de la ora 20:00. Aclamat de critici şi iubit de presa franceză, violonistul român Florin Niculescu este considerat „succesorul lui Grapelli”. Pentru concertul din Piaţa „George Enescu”, Florin Niculescu cântă alături de Petrică Andrei, Vlad Popescu şi Bruno Rousselet.

În ultima zi de festival, duminică, 7 iulie, cultura hip hop şi sensibilitatea jazzului se combină într-un concert fabulos, susţinut de trupa Em4ncipation împreună cu rapper-ul din Brooklyn, Yah Supreme.

Zilele de festival se încheie cu un live jam session la clubul festivalului de la ARCUB. Artiştii Bucharest Jazz Festival şi muzicienii prezenţi sunt invitaţi la sesiuni de improvizaţii de jazz.

În acest an, band-ul de la clubul festivalului se numeşte TRIOM şi este format din Albert Tajti la pian, Michael Acker la contrabas şi Iulian Nicolau la tobe. TRIOM va acompania finaliştii concursului New Jazz Players şi va conduce jam session-urile de la ARCUB.

Din agenda clubului festivalului, de la ARCUB, face parte un workshop pe tema originalităţii în improvizaţie cu trompetistul rus Alex Sipiagin, workshop-ul „Play Like a Band” susţinut de trupa Em4ncipation şi o conferinţă cu omul de radio new yorkez Simon Rentner despre noii trendsetteri în muzica de jazz, despre jurnalism muzical şi despre noile direcţii ale jazzului de secol XXI.

Detalii despre programul Bucharest Jazz Festival 2019 pot fi găsite la adresa: bucharestjazzfestival.ro.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati