Bucureștenii ar putea avea un nou parc, în cartierul Vitan

Un parc de peste patru hectare ar urma să se construi pe terenul din Calea Vitan nr. 154-158, care ar urma să treacă din administrarea Consiliului Local Sector 3 în cea a Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB).

Potrivit unui proiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei din 2 iunie a Consiliului General al Capitalei, CL Sector 3 va transmite în termen de 30 de zile către ALPAB inventarul cu bunurile imobile.

Potrivit raportului de specialitate, imobilul din Calea Vitan este folosit în prezent de Societatea Administrarea Domeniului Public Bucureşti SA, la care acţionar majoritar este CL Sector 3. Este vorba despre un teren cu o suprafaţă de 41.910 mp şi un număr de 27 de construcţii. Imobilul este inclus prin Planul Urbanistic General în unitatea teritorială de referinţă V1a: parcuri, grădini, scuaruri şi fâşii plantate publice, scrie Agerpres.

„Dreptul de proprietate este înscris în favoarea municipiului Bucureşti, iar Societatea Administrarea Domeniului Public Bucureşti SA are notat dreptul de locaţiune (comodat) (…) până la data la care comodantul nu mai deţine calitatea de acţionar majoritar în cadrul societăţii, comodantul în cauză fiind Sectorul 3. Facem precizarea că Direcţia Patrimoniu nu a identificat niciun înscris prin care Municipiul Bucureşti, în calitate de proprietar al imobilului în cauză sau CGMB ar fi acordat acordul CL Sector 3 pentru a încheia contractul de comodat despre care am făcut precizări”, se arată în document.

Primul pas pentru crearea Parcului Vitan

Potrivit unui comunicat transmis de USR PLUS Bucureşti, proiectul de hotărâre reprezintă „primul pas pentru crearea Parcului Vitan, la capătul a mai bine de doi ani de eforturi”. Astfel, primul proiect privind realizarea Parcului Vitan a fost semnat în 2019, iar al doilea, în decembrie 2020.

„Încă din aprilie 2019, consilierii generali Bogdan Stroe şi Ana Ciceală au depus un proiect privind înfiinţarea Parcului Vitan ca reacţie la propunerea Primăriei Sector 3 de a construi pe acelaşi teren un complex de blocuri de 11 etaje. (…) Apoi, pe 27 august 2019, în urma mobilizării exemplare a 780 de cetăţeni locuitori ai cartierului, consilierii USR PLUS au depus la primărie petiţia cu tot atâtea semnături originale prin care se cerea amenajarea acestui parc şi oprirea derulării proiectului imobiliar propus de primarul Robert Negoiţă. În ianuarie 2019, prin PUZ Sector 3 se modificase astfel încât terenul trecea din zonare V1a (parcuri şi grădini publice etc) în zonare M2 (posibilitate de construire P+14 etaje), dar, ulterior, prin decizia Curţii de Apel (reclamant Tudor Valentin) şi apoi prin hotărâre de Consiliu General (ianuarie 2021), terenul a revenit la zonarea din Planul Urbanistic General, V1a”, se arată în comunicat.

Consiliera generală Ana Ciceală a precizat că rezidenţii cartierului Vitan „au nevoie urgentă de acest nou plămân verde”, loc de recreere şi sursă de sănătate.

„Drept cetăţean al Sectorului 3, am văzut cum în ultimii ani spaţiile verzi au fost distruse sistematic prin asfaltări succesive, prin borduriade periodice, prin fragmentarea micilor grădini din jurul blocurilor. Am simţit, ca fiecare dintre voi, cum calitatea aerului se deteriorează de la an la an. Pădurile urbane sunt parte din soluţiile marilor metropole europene pentru combaterea poluării şi îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor lor”, a precizat Ana Ciceală.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati