Bucureștenii stau cel mai rău la spațiul verde pe cap de locuitor. Care sunt cele mai verzi orașe din România

0
205
Foto: Facebook / Radu Mihaiu

Autoritățile confirmă ce simțim cu toții. Avem mai puține spații verzi decât media Uniunii Europene, potrivit Institutului Național de Statistică. Iar Capitala stă rău de tot la acest capitol.  

Orașul este plin de mașini și de clădiri. Iar în lipsa copacilor noi abia tragem aer în piept. Prin comparație, în vecinătate, Buftea și Voluntari au de 29 de ori mai multe spații verzi decât Bucureștiul.

În topul orașelor verzi găsim Baia Mare, Piatra Olt sau Târgu Mureș.

În zona Obor spațiul verde lipsește cu desăvârșire. Termometrul indică la nivelul asfaltului, în mijlocul zilei, 43 de grade.

Tot în București, dar în Sectorul 1, într-un cartier rezidențial de lângă Pădurea Băneasa, pentru că există verdeață și asfaltul este mai rece.

Oficial, fiecărui locuitor îi revin 20 de metri pătrați de spațiu verde. Suprafața este aceeași de multă vreme, deși populația a crescut cu 2,6 la sută, la peste două milioane de oameni.

Bucureștenii au, în realitate, doar 10 mp de spațiu verde pe cap de locuitor

Activiștii de mediu spun că situația este alarmantă. În parcul Cișmigiu, vegetația se usucă, iar lacul a secat.

Alex Oprița, Platforma de mediu pentru București: ”Realitatea e că avem în jur de 10 mp de spațiu verde pe cap de locuitor deschiși, amenajați și disponibili publicului larg, diferența până la 20 mp fiind de fapt spațiile private și pădurile din jurul Bucureștiului, care au fost cuantificate și ele ca spațiu verde. Nu e suficient doar să avem spații verzi, dacă acestea sunt abandonate și niște pârloage. E foarte important ca spațiile verzi existente să fie puse sub protecție și nu încadrate ca suprafețe construibile”.

Suprafata medie de spațiu verde pe cap de locuitor din Capitală este sub recomandarea Uniunii Europene, de 26 de metri pătrați de cetățean și de două ori mai mică decât recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, de 50 de metri pătrați.

La polul opus sunt orașe precum Varșovia, cu peste 28 de metri pătrați de spațiu verde, Praga cu 35 sau Vilnius cu 56.

Baia Mare, cel mai verde oraș din România

Iar dacă vorbim de topul celor mai verzi orașe de la noi, Baia Mare este în fruntea clasamentului, cu 133 de metri pătrați de spațiu verde pentru fiecare locuitor. Urmează Piatra Olt și Mangalia.

BAIA MARE – 133 mp
PIATRA-OLT – 81 mp
MANGALIA – 76 mp
TÂRGU-MUREȘ – 57 mp

Târgu Mureș, cu 57 de mp de spațiu verde, de exemplu, are în inima orașului parcul cetății medievale, dar și bulevardul umbrit cu copaci seculari.

Ne place să ne plimbăm în spațiu cu mult verdeață, clar avem nevoie de mai multe parcuri cu spații verzi și copaci, cum e aici”.

Valentina Vary, administrator: ”Doar în mijlocul orașului avem un parc de 4,3 hectare, foarte generos, plin de copaci dar și plante medicinale”.

În Europa, Austria, Germania și Marea Britanie au cele mai mari suprafețe verzi pe cap locuitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.