București: Apartamentele s-au scumpit cu 4% după primele 9 luni ale anului

0
396

Similar cu anii precedenți, prețul mediu pentru unitățile rezidențiale a înregistrat o creștere globală de 4% în primele 9 luni ale anului 2020 în București.

Cu toate acestea, impactul pandemiei COVID-19 a devenit vizibil în al doilea trimestru al anului, prețul mediu / mp în București scăzând la 1.400 EUR. Ultimele luni au adus, de asemenea, la o apreciere a prețului locuințelor vechi, cu o diferență medie de preț de aproximativ 60 EUR / mp între apartamentele vechi și cele nou construite, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când diferența era de peste 110 EUR / mp.

Clienții ar putea avea o încredere mai mică în ceea ce privește finalizarea noilor proiecte, potrivit unui raport publicat marți, scrie Hotnews.ro.

București și Ilfov, peste 140 de proiecte rezidențiale

În prezent există peste 140 de proiecte rezidențiale care ar urma să fie gata în acest an în București și Ilfov, cele mai multe fiind în Ilfov (40), urmate de Sectorul 1 și 3 ( cu câte 23 de proiecte rezidențiale), Sectorul 6 (21 proiecte), Sectorul 4 (10 proiecte) iar în Sectorul 5 ar putea fi finalizate 6 proiecte rezidențiale, mai arată raportul.

”​Cu o rată a inflației în scădere (de la 3,8% la sfârșitul anului 2019 la 2,6% în august 2020), dar un curs de schimb mai mare de 4,8698 RON / EUR (la 30 septembrie 2020), anul acesta a avut un început similar anilor precedenți pe piata rezidentiala. Cu toate acestea, se estimează ca economia să treacă în acest an printr-o recesiune – Comisia Europeană se așteaptă la o scădere de 6% a PIB-ului românesc pentru 2020, cu speranța unei creșteri de 4% în 2021 în cazul în care criza medicală este ținută sub control. Pandemia de COVID-19 a lovit destul de serios piața imobiliară”, se mai spune în document.

Dezvoltatorii nu dau semne de retragere

Datorită faptului că sectorul rezidențial este extrem de sensibil la recesiunile economice, succesul său depinde de o redresare economică rapidă pentru a se menține pe linia de plutire. Sentimentul general atât al dezvoltatorilor, cât și al investitorilor nu pare a fi unul pesimist. Deocamdată, dezvoltatorii nu prezintă semne de retragere și niciunul dintre proiectele începute în prezent nu a fost oprit. Datorită incertitudinii din piața de birouri, unii dezvoltatori de birouri au decis să-și reconvertească proiectele în scopuri rezidențiale. Totuși, se așteaptă întârzieri în livrări din cauza perioadei de blocare.

Modificările recente în programul „Prima casă” – denumit „Noua Casă” – au venit în sprijinul pieței rezidențiale. Creșterea prețurilor la imobiliarele rezidențiale se datorează atât costurilor ridicate cu materialele de construcții cât și al forței de muncă, mai arată raportul.

Potrivit Institutului Național de Statistică, peste 15.000 de unități noi au fost livrate în București în 2019, un record istoric pe piața rezidențială din România.

Zonele de sud și de vest ale orașului sunt două dintre cele mai mari piețe pentru unități rezidențiale, în timp ce partea de nord a Bucureștiului, o zonă cunoscută în general pentru dezvoltările sale rezidențiale de ultimă generație, devine o piață mixtă, care vizează românii cu venituri peste medie.

Pentru 2020, dacă luăm în calcul doar proiectele rezidențiale mari, se așteaptă livrarea a aproximativ 20.000 de unități în București și Ilfov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.