Bucureștiul s-a clasat pe locul al nouălea într-un clasament al „Orașelor europene ale viitorului” cu cel mai bun potențial de investiții, întocmit de fDi Intelligence, o divizie a Financial Times. În 2020, București ocupa locul 7 într-un alt clasament al fDi Intelligence privind perspectiva oportunităţilor care există în zona de tehnologie şi startup-uri în orașele Europei, potrivit cursdeguvernare.ro.
Raportul fDi Intelligence a evaluat 521 de orașe și regiuni europene pe baza potențialului lor de investiții, analizând cinci categorii: potențial economic, capital uman și stil de viață, eficiență a costurilor, conectivitate și compatibilitate cu afacerile.
Pentru o raportare cât mai corectă, orașele au fost grupate în funcție de dimensiunea populației. Bucureștiul este plasat în grupa ”orașe majore”, cu zonă urbană mai mare de 2 milioane de locuitori.
În clasamentul general, în top 3 „orașe majore” se află Varșovia (care a avansat de pe locul patru în clasamentul de anul trecut pe locul al treilea anul aceasta), în spatele Londrei, clasată pe primul loc, și al Dublinului, pe locul doi.
Bucureștiul și Varșovia sunt singurele orașe din Europa Centrală și de Este prezente în acest clasament general.
Clasamentul general, acolo unde București este plasat pe locul nouă, este alcătuit în baza mediilor obținute de orașe la cele 5 categorii analizate- potențial economic, capital uman și stil de viață, eficiență a costurilor, conectivitate și mediul de afaceri.
Problema Capitalei României este că la 2 dintre aceste cinci categorii nu a reușit să obțină scoruri care să îi permită clasarea în top 10. E vorba de:
1.conectivitate (care înseamnă mai mult decât simplul acces sau viteza Internet), unde pe primul loc este plasat Bruxelles.
La restul categoriilor, București este plasat:
- pe locul 6 în ceea ce privește mediul de afaceri
- pe locul 6 la eficiența costurilor
- pe locul 4 la capital uman și stil de viață
Contextul clasamentului din acest an
În ciuda criticilor care i se aduc, Bătrânul Continent a atras din nou cele mai multe proiecte de ISD dintre regiunile lumii și al doilea cel mai mare număr de angajamente de capital transfrontalier după Asia-Pacific, potrivit cifrelor de la fDi Markets.
Cifrele preliminare pentru 2024 confirmă un nivel în creștere de concentrare a investițiilor în care locațiile europene concurează pentru mai puține, dar mai mari proiecte ISD.
E vorba, în primul rând, de centre de date și semiconductori, precum și energia regenerabilă, deși aceasta din urmă a scăzut de la maximele din anii imediat post-Covid.
Pe fondul în care majoritatea țărilor europene au înregistrat o scădere agregată a ISD greenfield, proiectele intensive de cheltuieli de capital (capex) din aceste sectoare au adus succese remarcabile câtorva țări în 2024.