Bucureștiul are mai multe grădinițe private decât de stat

În România, e mai greu să prinzi un loc la grădiniță decât la facultate. Motivul este cererea foarte mare pentru locuri și care nu poate fi acoperită în totalitate de resursele de la stat. Capitala are mai multe grădinițe private decât grădinițe de stat, potrivit datelor Inspectoratului Școlar. Astfel, mii de familii sunt nevoite să plătească, lunar, între 2.300 și 5.000 de lei pentru a-și trimite copiii la creșe și grădinițe private, arată euronews.ro.

Întrebată dacă în familie a optat pentru educarea copiilor la privat sau la stat, având în vedere diferențele de resurse între cele două variante, noul ministru al Educației, Ligia Deca, a evitat un răspuns clar.

Ligia Deca: Îmi cer scuze, dar nu văd care este relevanța vizavi de membri familiei mele extinse?

Reporter: Este vorba de încrederea în sistemul educațional de stat.

Ligia Deca: Sunt și în sistem privat, și în sistem de stat, depinde de locurile identificate și de proximitatea față de locuință, nu aș vrea să luăm în discuție membri familiei mele.

Concurența pe locurile de la creșă

În momentul de față, în București sunt peste 60.000 de copii cu vârste cuprinse între 3-6 ani, iar în cele 125 de grădinițe din Capitală sunt înscriși aproximativ 35.000 de copii. Într-o sală ca aceasta încape o grupă cu 20 de copii, care vin la grădiniță de la ora 8 dimineața și pot sta cu program prelungit până la 6 după-amiaza.

„E mai greu să prinzi un loc la creșă și la grădiniță în București și în marele orașe ale României, decât este să prinzi un loc bun la facultate și chiar la liceu. Există o categorie mare de mame în România care sunt fără soluții și mă refer la cele fără posibilități financiare, care nu au susținere din partea familiei, care au situații personale dificile,” a explicat Ana Măiță, președinte asociația Mame pentru mame.

Concurența este, de fapt, pe locurile de la creșă, pentru a prinde mai departe și un loc la grădiniță.

„De regulă, în instituțiile în care există și grupe de 1,6, acolo este cererea cea mai mare pentru că, după aceea, când ajungi la vârsta de 3-4 ani, deja locurile sunt ocupate pentru că se duc mai departe copiii de la creșă spre grădiniță. Cea mai mare cerere este pe 1,6 și pe 3 ani. Anul trecut, spre exemplu, aveam deja listă de așteptare de 50 de copii,” a declarat Dan Prediger, fondator Karin’s Kids Academy.

Ce trebuie să facă părinții pentru a-și înscrie copiii la grădinița

„Prețurile grădinițelor private pornesc de la 2.300-2.500 de lei și ajung până la 4.500-5.000 de lei, depinde ce îți dorești pentru copilul tău și de potențialul financiar pe care-l ai,” a spus Lidia Grecu, coordonator educațional.

La o grădiniță din Sectorul 2 din București, au fost suplimentate locurile ca să facă față cererii. 200 de copii sunt înscriși în acest an acolo.

Atunci când părinții sunt în căutarea unei grădinițe de stat, aceștia trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte: să aibă locuința și serviciul în proximitate. De asemenea, au prioritate copiii care au mai avut frați sau surori în grădinița pe care și-o doresc.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati