„Suntem pregătiţi!” Acesta a fost motto-ul sub care a avut loc, sâmbătă după-amiază, marşul Bucharest Pride. Comunitatea LGBT din România a cerut legalizarea parteneriatului civil sau a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Manifestanţii au primit mesaje de susţinere din partea a 19 ambasade. Tot azi a avut loc şi marşul normalităţii. Sute de persoane au ieşit în stradă să susţină familia tradiţională, relatează observatornews.ro.
Câteva mii de persoane au venit la marşul diversităţii. Cu steaguri sau ţinute în culorile curcubeului, au pornit din Piaţa Victoriei şi au mers pe jos până spre Parcul Izvor din Capitală.
„Iubirea e iubire indiferent de sex, indiferent de gen, indiferent de orice altceva”, a spus un participant. „Suntem în 2024 şi încă nu avem nicio protecţie. Hărţuirea stradală şi violenţa împotriva minorităţilor de orice tip nu se mai opresc”, a spus un altul.
„Suntem contra homofobilor. Şi a oamenilor care nu înţeleg. Şi care ar trebui să înţeleagă că toţi oamenii au libertăţi”, a spus un alt participant.
19 ambasade au trimis mesaje de susţinere pentru organizatorii Bucharest Pride 2024
Printre ele cea a SUA sau a Marii Britanii, dar şi a Greciei, prima ţară ortodoxă care a legalizat căsătoria între persoanele de acelaşi sex. Printre participanţi şi-au făcut loc şi câţiva contestatari, veniţi cu icoane ale Sfinţilor Petru şi Pavel. Oamenii au fost încercuiţi de jandarmi şi legitimaţi.
„Vezi, Doamne, facem contramanifestaţie! Asta nu este o contramanifestaţie, este exprimarea libertăţii religioase, da?”, a declarat un contestatar. „România nu-i Sodoma! Credinţa, familia, patria!”, a spus un altul.
Marşul Bucharest Pride a fost precedat de o manifestaţie pentru familia tradiţională, la care au luat parte aproximativ 150 de persoane. „Sunt creştin ortodox, om firesc, lăsat de Dumnezeu şi am venit să apărăm familia, normalitatea şi să dăm un mesaj că nu suntem de acord cu toleranţa împotriva anomaliilor sexuale de niciun fel”, a declarat un participant.
La marş a luat parte şi senatoarea Diana Şoşoacă. „Nu-mi vine mie o asociaţie, o minoritate de 0,001% să-mi impună mie, majorităţii şi lui Dumnezeu şi Bibliei, să schimb eu Biblia că aşa vrea unul să se exulte aici pe stradă. Adică ce am ajuns? Să merg pe stradă şi să spun cum vreau eu să fac sex?”, a fost de părere Diana Șoșoacă.
Comunitatea LGTB din România încearcă de mai mulţi ani să obţină în instanţă dreptul la căsătorie sau parteneriat civil
În 2018, Curtea Constituţională a decis că noţiunea de „viaţă de familie” se aplică şi cuplurilor de acelaşi sex. Hotărârea a venit după ce un român căsătorit în Belgia cu un american a reclamat că soţului său i se refuză dreptul de şedere în România pentru că autorităţile nu recunosc mariajul.
În 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că dreptul la viaţă de familie nu este respectat de statul român, după o plângere formulată de 22 de cupluri. CEDO a obligat România să întocmească un proiect de legalizare a parteneriatului civil sau al căsătoriei între persoanele de acelaşi sex până pe 25 martie 2024. Dar guvernanţii au anunţat că nu vor respecta decizia, chiar dacă acest lucru ar putea duce la sancţiuni ce pot merge până la suspendarea dreptului de vot în Consiliului Europei.