Bucureștiul, în topul celor mai bune 50 de orașe pentru start-up-uri

San Francisco, Londra și Austin sunt cele mai bune orașe din lume pentru start-up-uri, arată un raport al Valuer.AI, companie daneză care oferă servicii de consultanță pentru companii, folosește algoritmi de inteligență artificială și are o platformă de date. Valuer a creat o listă cu 50 cele mai bune orașe pentru afaceri proaspăt lansate, iar Bucureștiul apare în listă, pe locul 33, scrie economedia.ro.

“Găsirea orașului potrivit pentru un startup este crucială, ecosistemul antreprenorial e esențial pentru inovare și succes și te conectează cu alți antreprenori aspiranți sau companii mari”, spun autorii clasamentului. Raportul este realizat folosind propria bază de date și clasifică orașele în funcție de numărul de startup-uri pe cap de locuitor, prezentând apoi motivele pentru care se poate considera că fiecare dintre aceste orașe are un mediu potrivit pentru start-up-uri. “Orașele cu cele mai bune poziții din top împart caracteristici-cheie, inclusiv accesibilitate, atmosferă, bază de talente și resursă umană, oportunități de cercetare și opțiuni de finanțare”, arată reprezentanții Valuer.

Primul loc în clasament e ocupat de un oraș din Statele Unite: San Francisco. Autorii raportului arată că din 600 de companii-unicorn la nivel global, 170 sunt în zona golfului San Francisco. De asemenea, aici activează un număr mare de companii de investiții. Din 123 de miliarde de dolari investiți de firme de Venture Capital în 2020, 46 de miliarde au fost investiți în ecosistemul de startup-uri din zona San Francisco. Aici sunt multe companii de Top Fortune 500 și se înregistrează și cele mai mari salarii pentru joburi în domeniul tehnologiei.

Londra, UK – excelează în sectorul Tehnologiei și e considerată capitala Tech a Europei și unul dinre marile centre financiare ale lumii. Londra se remarcă prin investiții majore în sector și prin faptul că oferă un program de vize pentru a încuraja startup-urile și cu scopul de a atrage antreprenori expați. Londra are și foarte multe spații de co-working, arată raportul Valuer.

Austin, USA. Capitala Texasului a fost plasată pe locul 1 în clasamentul destinațiilor din America în care să îți pornești o afacere, de către CNBC, dar și pe primul loc în ceea ce privește vitalitatea sectorului de mici afaceri, fiind totodată și cel mai bun oraș în care să lansezi un startup de tehnologie, potrivit Sungard Availability Services.

Tallin, Estonia – “paradisul start-up-urilor din Europa” – oferă digitalizare pentru “aproape orice”. Analiza Valuer menționează că aici poți să îți deschizi un cont bancar fără să mergi la bancă sau fără ca măcar să fii în țară. Sistemul de taxe este prietenos cu antreprenorii, costul de trai accesibil, iar orașul beneficiază de condiții bune în ceea ce privește educața și mediul. Există transport public gratuit și acces public la wifi.

Helsinki, Finlanda. Ecosistemul finlandez beneficiază de antreprenori talentați, hub-uri, acceleratoare și mentori de afaceri. Helsinki are multe startup-uri care primesc finanțare și beneficiază de un suport guvernamental puternic pentru afaceri nou înființate.

Topul celor mai bune 10 orașe pentru afaceri tinere este completat de Stockholm, Istanbul, Dublin, Oslo și Vancouver.

Bucureștiul figurează pe locul 33 în clasamentul și este menționat ca având un ecosistem local de start-up-uri stabil și în creștere. Industriile-cheie sunt comerțul, securitatea cibernetică, hardware, jocuri și marketing. S-au lansat aici start-up-uri de succes în SAAS, Fintech, Sănătate, Agro-tech, Aplicații pentru consumatori, Big data, Resurse Umane, VR și Inteligență Artificială. Capitala României are și multe hub-uri și acceleratoare de afaceri. “Cu atât de mulți specialiști talentați în regiune, Bucureștiul e pregătit pentru o creștere în ceea ce privește finanțările în startup-uri”, notează analiștii de la Valuer.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati