Prețul gazelor plătite de populație a crescut în București de peste trei ori într-un an, potrivit statisticilor Comisiei Europene, în condițiile în care România avea printre cele mai mici prețuri de pe continent, potrivit e-nergia.ro. Este a noua cea mai scumpă capitală din Europa din acest punct de vedere.
Comisia Europeană a publicat datele referitoare la evoluțiile piețelor de energie electrică și gaze naturale din Europa în trimestrul III al anului 2021. Dincolo de datele aterioare finalul lui septembrie, Comisia a publicat în raport și evoluția prețurilor de retail din capitalele Europei, din noiembrie 2021, raportat la noiembrie 2020.
Cu excepția unei singure capitale dintre cele 24 luate în calcul (Bratislava), prețurile au fost peste tot mai mari în noiembrie 2021, comparativ cu aceeași lună a anului precedent. Comisia arată că prețurile au crescut în perioada noiembrie 2020-noiembrie 2021 cel mai mult în București (239%), Bruxelles (169%), Atena (118%) și Copenhaga (102%). Budapesta a rămas cea mai ieftină capitală din UE în ceea ce privește prețurile la gaze pentru consumatorii casnici, urmată de Varșovia și Bratislava, în timp ce Stockholm, Copenhaga și Amsterdam au fost cele trei capitale cele mai scumpe.
Din factura totală, costul gazului-marfă are o pondere de 76% în factură (al doilea cel mai mare procent din UE, după Praga), iar costul cu transportul prin rețele și cu înmagazinarea o pondere de 8%, cel mai mic procent din Europa, alături de cel din Amsterdam.
România este al doilea producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, după Olanda, cu o producție de 9-10 miliarde de metri cubi de gaze anual.