Consilierii generali au adoptat regulamentul prin care Primăria Capitalei va putea da bani – în regim de bugetare participativă – pentru proiecte de dezvoltare a orașului propuse de cetățeni sau organizații non-guvernamentale.
Cetățenii vor putea depune proiecte, cu respectarea unor etape descrise pe site-ul PMB.
- Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei;
- Amenajare de spaţii verzi şi locuri de joacă;
- Amenajare spaţii publice; Digitalizare;
- Punere în siguranţă, reabilitare sau restaurare a unor monumente istorice sau a unor componente a unor ansambluri monument istoric aflate în domeniul public sau privat al Municipiului Bucureşti;
- Protecţia mediului/animalelor;
- Sport.
Pot participa la procesul de bugetare participativă cetăţenii care locuiesc, lucrează sau studiază în Bucureşti şi au vârsta de minim 18 ani. Sunt încurajate proiectele propuse de grupuri de cetăţeni, rezultate în urma unui proces de consultare cu cei din zona în care urmează să fie implementată iniţiativa respectivă. De asemenea, pot înainta propuneri de proiecte organizaţiile neguvernamentale care au sediul social/filiala în Bucureşti sau care, prin activitatea lor, contribuie la rezolvarea unor probleme ale Bucureştiului, chiar dacă nu au sediul/filiala în Capitală.
Proiectele vor putea fi depuse într-o perioadă de 30 de zile de la demararea sesiunii. Apoi, pentru încă 15 zile, aceste proiecte vor fi evaluate de o comisie din cadrul PMB.