În acest an, Sectorul 6 va avea un buget de aproape 2,9 miliarde de lei, de trei ori mai mare decât în mandatul precedent. Consiliul Local l-a votat azi, 8 februarie.
- Mai bine de jumătate din sumă (1,64 miliarde de lei) se va duce exclusiv pe investiții. Cei mai mulți bani sunt alocați pentru anveloparea blocurilor, amenajarea de parcări și Educație, arată PS6.
„Anul acesta, bugetul Sectorului 6 va merge cu precădere, în acestă ordine, la anvelopări și eficientă energetică, la școli (inclusiv construirea de școli noi – unele deja finalizate – grădinițe și creșe), spații verzi, fazele ulterioare ale Parcului Liniei și viitorul parc Lacul Morii, construirea de străzi noi (ex. Drumul Valea Larga, Drumul Osiei, Drumul Roții etc.) și resistematizare și reabilitare de drumuri rutiere.
Investițiile sunt de două ori mai mari decât cheltuielile curente (salarii și bunuri și servicii), ceea ce reprezintă un moment istoric în Sectorul 6 și o bună practică la nivel național, nu doar în București”, a declarat primarul Ciprian Ciucu.
Cum a evoluat bugetul pentru investiții, în ultimii ani
Dezvoltarea unui sector și îmbunătățirea vieții locuitorilor înseamnă acordarea unei importanțe deosebite investițiilor. Iar acestea au crescut spectaculos de la an la an.
- În 2019, au fost alocați pentru investiții doar 14% din buget;
- În 2020: 22%;
- În 2021: 26%;
- În 2022: 30%;
- În 2023: 51%;
- În 2024: investițiile vor fi de 1,64 miliarde de lei, reprezentând 56% din totalul bugetului.
Vestea bună este că 66% din investițiile de anul acesta reprezintă fonduri externe atrase.
Mai exact, din totalul investițiilor, 66% sunt finanțări nerambursabile, 2% credite externe rambursabile, 32% cheltuieli de investiții de la bugetul local.
Cei mai mulți bani se vor duce pe anveloparea blocurilor
Unde se vor duce cei mai mulți bani, în 2024?
Pe primul loc este reabilitarea termică a blocurilor: 470 de milioane de lei.
Urmează Educația (391 milioane de lei), parcările/sistemul rutier (235 milioane de lei), amenajarea de spații verzi și parcuri (172 milioane lei) și gestionarea deșeurilor (98 milioane de lei).
„După cum vedeți, Sectorul 6 parcă a înviat din 2021, în ceea ce privește investițiile. Am terminat faza 1 a Parcului Liniei, în scurt timp finalizăm faza 2 și vom demara anul acesta faza 3, va fi cel mai mare parc nou din București. Avem două investiții pe zona Lacului Morii, am ajuns la 100 de locuri de joacă reabilitate, am făcut amenajări peisagistice și continuăm cu ele, am creat 8.000 de locuri noi de parcare și sunt planificate altele. În ceea ce privește anveloparea blocurilor, lucrările sunt extrem de scumpe, de aici și valoarea mare a investițiilor pe care trebuie să le facem. Pe lângă suma de 470 de milioane de lei, suntem pregătiți să mai accesăm și alte linii de finanțare, astfel că vom avelopa și mai mult”, spune primarul Ciprian Ciucu.
Marile proiecte ale Sectorului 6, în 2024
- Reabilitarea termică a blocurilor din Sectorul 6: peste 470 de milioane de lei. Este mai mult decât dublu față de propunerea de buget de anul trecut (216 milioane de lei). Din totalul de 470 de milioane lei, 339 milioane lei provin de la bugetul local și subvenții de stat, 104 milioane lei provin din PNRR și 27 de milioane lei din credit extern. 74 de blocuri sunt în prezent în lucru, iar anvelopările la alte 14 vor începe în primăvara acestui an.
- Modernizarea și reabilitarea sistemului rutier: 232,7 milioane de lei. Se continuă lucrările la Drumul Valea Largă, Drumul Osiei, Drumul Roții, Drumul Belșugului și multe alte străzi.
- Creșe, grădinițe și corpuri de școală construite de la zero sau reabilitate: 235 de milioane de lei (din care 90 de milioane provin din PNRR).
- Consolidarea, extinderea și modernizarea Centrului Cultural Favorit: 49,5 milioane de lei.
- Parcul Liniei: 37,6 milioane de lei.
- Amenajări peisagistice în tot sectorul, după conceptul de „oraș-parc”: 20 de milioane de lei.
- Reabilitarea și amenajarea de la zero a locurilor de joacă: 16 milioane de lei.
- Sistem de supraveghere și monitorizare video: 16 milioane de lei. Este vorba despre finalizarea montării celor 3.000 de camere video și de punerea în funcțiune a celui mai mare centru de comandă din București.
- Construirea de noi locuri de parcare și continuarea marcării celor existente: 18,8 milioane de lei.
- Banca de alimente și cantina socială: 11,6 milioane de lei.
- Platforme pentru parcări de biciclete: 3,8 milioane de lei. Au fost date recent în folosință încă 500 de locuri, urmează amenajarea a altor 10 parcări, tot cu 500 de locuri.