Bujorul devine floarea națională a României. Klaus Iohannis a promulgat legea

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care bujorul este declarat floare națională.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, printre decretele semnate miercuri de către președintele Klaus Iohannis, se numără și acela pentru promulgarea Legii privind declararea bujorului ca floare națională a României.

  • Proiectul prin care bujorul este declarat floare națională a României fusese adoptat în urmă cu o lună de către Camera Deputaților, cu 180 de voturi „pentru”, 39 „împotrivă” şi 23 de abțineri.

„Se declară floarea de bujor, din familia Paeoniaceae, ca Floare Naţională a României. În scopul marcării Florii Naționale a României, anual se organizează, la nivel naţional şi local, un Festival al bujorului, eveniment horticol, în care vor fi expuse în aranjamente peisagistice şi ornamentale diferite specii de bujor. Cu această ocazie, în cadrul unor simpozioane ştiinţifice, vor fi prezentate caracteristicile biologice şi ornamentale ale diferitelor specii de bujor, îndeosebi a celor sălbatice”, arăta proiectul.

Astfel, autoritățile locale pot sprijini material şi logistic întreținerea şi protejarea rezervațiilor naturale de bujor românesc și vor lua măsuri pentru adaptarea la condițiile pedo-climatice din România a diferitelor specii de bujor existente în alte țări.

Autoritățile pot organiza expoziții florale centrate pe bujor

Proiectul mai prevedea că autoritățile administrației publice locale pot organiza anual expoziții florale centrate pe bujor și vor putea amenaja în parcuri şi grădini publice spații rezervate cultivării florii de bujor.

Consiliile județene pot lua măsuri pentru înființarea şi întreținerea unor mini-grădini botanice în care florile de bujor să ocupe spaţii distincte şi pot sprijini amenajarea unor alei de bujor ca floare peisagistică urbană.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati