Buletinele expirate trebuie înlocuite în 90 de zile

Peste 387.000 de cărţi de identitate expirate sunt în circulaţie în acest moment, potrivit directorului Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a Ministerului Afacerilor Interne, chestorul de poliţie Cătălin-Aurel Giulescu.

„111.000 de cărţi de identitate, respectiv un sfert au expirat în ianuarie, februarie şi martie 2022, 202.000 au expirat în 2021, iar 74.000 sunt expirate din 2020“, a precizat chestorul.

El i-a invitat pe deţinătorii documentelor să le preschimbe în maximum trei luni de la ridicarea stării de alertă. „Perioada de 90 de zile începe să curgă din 9 martie 2022 şi se va încheia la 7 iunie“, a afirmat Giulescu, potrivit Adevarul.

În acest sens, a adăugat directorul, cetăţenii români se pot prezenta la serviciile publice comunitare, locale, de evidenţă a persoanelor, unde îşi au domiciliul pentru a solicita preschimbarea cărţii de identitate. Pentru a evita aglomeraţia de la ghişee, Giulescu a invitat oamenii care trebuie să depună cereri să se informeze asupra programului de lucru, inclusiv prin accesarea informaţiilor existente pe website-urile primăriilor în subordinea cărora aceste servicii publice funcţionează.

Programarea se poate face atât telefonic, cât şi online, prin accesarea platformelor digitale, acolo unde acestea există, a mai spus chestorul.
Termenul de eliberare a cărţii de identitate este de 90 de zile, conform normelor in vigoare, cu posibilitatea ca acest termen să fie prelungit de către şeful serviciului în situaţii justificate cu încă 15 zile.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati