Cabinetele medicale școlare din București, 93% din personalul necesar

Doar 18,6% din școlile românești au un cabinet medical general și doar 3% dispun de un cabinet medical dentar, în ciuda faptului că instituțiile de învățământ sunt obligate prin lege să asigure asistență medicală elevilor. Cel mai rău o duc instututiile de învățământ din mediul rural, la nivelul întregii țări existând doar 88 de cabinete medicale școlare, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătății. 

„La București este o situație deosebită și fericită, s-au investit bani mulți și în cabinete, existând și programe pentru ajutorul copiilor aflați în dificultate”, susține Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar (FNAP).

În România există 15.497 unități de învățământ, iar elevii acestora sunt tratați în 2.878 cabinete de medicină generală și 470 cabinete stomatologice. Astfel, un procent de 18,6% școli dispun de un cabinet de medicină și 3% din acestea dispun de un cabinet stomatologic, scrie wall-street.ro.

La nivel de țară, există 3.348 de cabinete medicale care deservesc unui număr de 3,2 milioane de elevi și studenți. Dintre acestea, 2.878 sunt cabinete de medicină generală și 470 sunt cabinete stomatologice.

În ceea ce privește mediul rural, asistență medicală școlară este asigurată de cabinetele de medicină de familie, fiind încheiate 153 de contracte între consiliile locale și acestea.

Câte cabinete medicale sunt în școlile din București

Potrivit Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), în acest moment în Capitală sunt 585 de cabinete medicale școlare (144 de cabinete stomatologice și 441 de cabinete de medicină generală), cele mai multe fiind în sectoarele 1, 2 și 3. De asemenea, la acestea se mai adaugă 9 cabinete medicale universitare și 13 cabinete stomatologice universitare. În aceste cabinete medicale, 137 de medici de medicină generală, 161 de stomatologi și 586 de asistenți medicali asigura consultații și tratamente gratuite pentru aproximativ 250.000 de elevi și 121.000 de studenți.

Cabinetele medicale școlare din București, 93% din personalul necesar

În 2017, rețeaua de medicină școlară avea 950 de posturi și o acoperire cu personal medical de 70%, potrivit ASSMB. În ultimii ani, în condițiile creșterii numărului de copii din unitățile de învățământ, Primăria Capitalei a suplimentat cu 103 numărul de posturi pentru personalul medical din școli, fiind angajați 212 medici și asistente. De asemenea, concursurile de ocupare a posturilor vacanțe sunt în desfășurare pentru 55 de asistente și 35 de medici. „După finalizarea concursurilor și ocuparea posturilor scoase la concurs, acoperirea cu personal va fi de 93%”, se precizează în răspunsul trimis de instituție.

Pentru a funcționa, cabinetele medicale școlare trebuie să aibă un spațiu alocat cu o suprafață de minimum 9 m², trebuie să dispună de un post de medic și un post de asistent medical și să aibă o autorizație sanitară de funcționare, eliberată de Direcția de Sănătate Publică. Mai mult, trebuie să dispună de dotări conform baremului din Ordinul Comun al Ministerului Sănătății/Ministerului Educației Naționale Nr.5298/1668/2011.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati