Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) continuă cadastrarea cu fonduri europene până în anul 2027. Legea nr. 338/2023 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 36/2023 privind stabilirea cadrului general pentru închiderea programelor operaţionale finanţate în perioada de programare 2014-2020 a fost publicată vineri, 10 noiembrie 2023, în Monitorul Oficial al României nr. 1025/2023.
Potrivit noilor reglementări, Proiectul major „Creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România”, gestionat de ANCPI, instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), va fi etapizat.
Astfel, conform Legii nr. 338/2023, începând cu 1 ianuarie 2024, proiectul va beneficia în continuare de fonduri europene, fiind inclus în Programul Operaţional Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare (POCIDIF) 2021-2027.
Această modificare legislativă permite finalizarea, cu finanţare din fonduri europene, a lucrărilor de înregistrare sistematică iniţiate prin Proiectul major „Creşterea gradului de acoperire şi de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritară 11 din POR 2014-2020, care completează obiectivul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF), prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 de hectare din 660 de unităţi administrativ- teritoriale (UAT).
Valoarea totală a acestui proiect este de 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană şi 46.933.673 – cofinanţare de la bugetul de stat.
Până în prezent, prin Proiectul major au fost cadastrate integral 83 de comune. În alte 474 de UAT-uri se desfăşoară lucrări de înregistrare sistematică, iar 92 sunt în procedură de licitaţie.
Această modificare legislativă are ca principal beneficiu înregistrarea, gratuit pentru cetăţeni, a tuturor imobilelor din UAT-urile incluse în Proiectul major, în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, cu finanţare europeană.
De asemenea, continuarea acestui proiect din fonduri europene contribuie la dezvoltarea agriculturii, infrastructurii, pieţei imobiliare şi ipotecare, prin certitudinea pe care o conferă înregistrarea imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.
Totodată, etapizarea proiectului major contribuie la crearea condiţiilor optime pentru realizarea strategiilor şi programelor de dezvoltare regională şi naţională precum şi la facilitarea implementării proiectelor naţionale de investiţii în infrastructură, care impun existenţa prealabilă a cărţilor funciare, îndeplinind astfel pre-condiţiile pentru accesarea finanţărilor din alte programe ale Uniunii Europene în domeniul dezvoltării infrastructurii locale (dezvoltarea reţelelor de utilităţi publice şi a reţelelor stradale, reabilitarea clădirilor de interes public etc.), dar şi în domeniul mediului, social şi cel al digitalizării serviciilor oferite cetăţenilor.