Câinii și pisicile de companie ar putea avea acces în transportul în comun și în instituții publice

Românii vor avea acces cu animalele de companie în mijloacele de transport în comun, în instituțiile publice, dar și în cele de drept privat care au obținut statut de utilitate publică ori sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, potrivit unui proiect de lege inițiat de deputatul PNL Gheorghe Pecingină, și semnat atât de parlamentari liberali, cât și de parlamentari ai USR, PSD și neafiliați.

Proiectul prevede ca accesul să fie permis „animalelor de companie, câini și pisici, indiferent de talie și de rasă, în instituții publice (…) dacă acestea sunt însoțite de un adult”.

De asemenea, „este permis accesul în mijloacele de transport în comun cu animale de companie, atâta timp cât nu pun în pericol siguranța călătorilor”.

„Pe lângă a le asigura un confort acestor animale, trebuie să rezolvăm de multe ori și o necesitate. Întâlnim o altă situație în viața reală, atunci când stăpânul nu are autoturism personal iar animalul are nevoie de o urgență medicală. Practic, este imposibil să urce cu el intr-un taxi sau un mijloc de transport în comun, deși animalul este vaccinat, cipat, curat și cuminte.

În multe alte state, accesul animalelor de companie, câini și pisici, este permis aproape peste tot. În Spania și Germania există boluri cu apă inclusiv pe străzi, animalele având voie chiar în magazine, restaurante și instituții.

Totodată, confortul animalelor și respectul stapânilor sunt lucruri respectate și în alte țări, ca Austria, Belgia, Estonia, Finlanda, Franța, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Olanda, Slovenia, Suedia și Elveția.

  • Au fost multe inițiative lăudabile la nivel de administratii publice locale și județene, așa cum se întâmplă la Consiliul Județean Ilfov, motiv pentru care îl felicit pe președintele Hubert Thuma, dar cu o floare nu se face primăvara. Clar este nevoie de o nouă reglementare, motiv pentru care un proiect de lege în acest sens se impunea în mod firesc.

Așadar, alături de prietenii și colegii mei, cărora le mulțumesc public pentru că suntem inițiatorii acestui pas important, Gheorghe Pecingină, Raluca Turcan, Maria – Gabriela Horga, George Șișcu și George – Cristian Tuță, am depus împreună proiectul de lege pentru a intra în normalitate și pentru a face o lume mai bună”, arată mesajul senatorului PNL Marcel Vela, publicat miercuri pe Facebook.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati