„Călătoria lui Dante”, recital extraordinar al actorului Emil Boroghină, pe scena Teatrului Nottara

0
201

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Teatrul Nottara, are plăcerea să anunţe spectacolul „Călătoria lui Dante”, după „Divina Comedie” de Dante Alighieri, recital extraordinar al actorului Emil Boroghină. Reprezentaţia va avea loc în 21 februarie, de la ora 18:00, la Sala George Constantin.

Montarea marchează 700 de ani de la moartea lui Dante şi este o coproducţie Teatrul Nottara, Teatrul Naţional Marin Sorescu, Craiova, şi Teatrul Poesis. Scenariul este semnat de Emil Boroghină şi Alina Hiristea, iar regia îi aparţine Alinei Hiristea.

„Iubirea sa ideală, pasiunile puternic umane, profunda, intensa vibraţie în faţa frumuseţii l-au ridicat pe Dante Alighieri ca pe un munte înalt, către ceruri, în imensitatea literaturii medievale. Extraordinar prin grandoarea sentimentelor şi a gândirii, prin arta înaltă a poeziei şi rigurozitatea precisă a ştiinţei, prin inteligenţa speculativă cu care a spart porţile închise ale ignoranţei. (…) În esenţă, ‘Divina Comedie’ nu este altceva decât mirifica poemă a iubirii infinite şi a durerii de patrie. Nimeni nu şi-a idolatrizat mai mult patria ingrată, dar totdeauna adorată, ca Dante Alighieri, pasionat cântăreţ al magnificelor ei frumuseţi, care o înscriu între minunile planetei Terra, ori al glorioasei ei istorii trecute. Nimeni nu a deplâns-o mai profund pentru nenorocirile-i prezente. Acest glas puternic de italienitate, adăugat frumuseţilor armonice ale poemei, a făcut din Divina Comedie o poemă naţională şi universală în acelaşi timp.” Alexandru Balaci

Emil Boroghină este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, Facultatea de Teatru, Secţia: Actorie, promoţia 1963. Din anul absolvirii până în 1988, a fost actor al Teatrului Naţional Craiova. Este fondator şi director al Festivalului Internaţional Shakespeare. Este preşedinte al Fundaţiei Shakespeare (Craiova), vicepreşedinte al Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare, Societar de Onoare al Teatrului Naţional Marin Sorescu, Craiova, şi membru al Senatului UNITER.

A fost director al Teatrului Naţional Marin Sorescu, Craiova, între 1988 şi 2000, perioadă în care Naţionalul craiovean a devenit unul dintre cele mai apreciate teatre din Europa Centrală şi de Răsărit, izbutind în decurs de zece ani un număr record de participări – 97 – la mari festivaluri internaţionale, de pe toate continentele. În 1994, Emil Boroghină fondează Festivalul Internaţional Shakespeare, considerat unul dintre cele mai importante de acest gen din lume. Iniţial desfăşurat doar la Craiova, din anul 2006, festivalul are loc şi în Bucureşti.

Bilete la recitalul „Călătoria lui Dante” pot fi cumpărate online pe www.nottara.ro sau de la agenţia Teatrului Nottara, situată pe Bd. Magheru nr. 20, sect.1, Bucureşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.