Muzeul Municipiului Bucureşti invită publicul să participe la vernisajul expoziţiei tematice „Cecilia Cuţescu Storck. Grafică de călătorie – prin Lisabona, Toledo, Fiesole, Assisi, Balcic sau Istanbul”, eveniment care va avea loc pe data de 6 septembrie, ora 18.00, a anunţat joi un comunicat al instituţiei.
Participanţii vor avea ocazia de a face ei înşişi o călătorie prin mirificul peisaj mediteraneean, privindu-l prin ochii pictoriţei Cecilia Cuţescu Storck, cea care, atunci când finaliza o serie de lucrări invita, în prima jumătate a secolului XX, reprezentanţii lumii artistice în propriul său atelier în care organiza periodic o mini-expoziţie. Muzeul Municipiului Bucureşti doreşte să reia această tradiţie şi îi invită pe iubitorii artelor plastice să admire lucrările acestei pictoriţe chiar în atelierul său din incinta Muzeului Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck (str. Vasile Alecsandri, nr. 16).
Cecilia Cuţescu Storck a cunoscut notorietatea foarte rapid după finalizarea studiilor efectuate la Munchen şi Paris. Artista va deschide prima expoziţie personală în capitala Franţei, într-o zonă de pe strada Laffitte, spaţiu cunoscut pentru numărul mare de galerii de artă care promovau cele mai moderne direcţii în plastica europeană. După succesul parizian, Cecilia revine în ţară şi, în anul 1906, deschide prima sa expoziţie personală în România, în două săli ale Ateneului Român, prezentând publicului o selecţie de pictură şi lucrări de artă grafică, realizate în timpul călătoriilor efectuate în perioada studiilor.
Stabilită pentru câţiva ani la Paris, Cecilia Cuţescu Storck a considerat Franţa a doua sa patrie. Vizitele efectuate în diferite zone ale Franţei au devenit o importantă sursă de inspiraţie pentru opera sa. Chiar unul dintre desenele expuse în cadrul expoziţiei, realizat în tuş şi laviuri de tuş, reproduce un peisaj cu pod la Carcassonne.
„Pentru Cecilia Cuţescu Storck, toate călătoriile efectuate au fost o importantă sursă de reîmprospătare a creaţiei artistice, o ocazie de a explora noi spaţii culturale, într-un registru european ce devenea, în prima jumătate a secolului XX, tot mai cosmopolit” – a declarat Dr. Elena Olariu, Director Adjunct – Secţia Artă, Muzeul Municipiului Bucureşti.
Intrarea la vernisaj este liberă.
Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Muzeul Municipiului Bucureşti.