Camera de Comerț și Industrie a României cere reducerea numărului de județe

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) alături de mai multe organizații patronale și asociații cer autorităților reorganizarea teritorial-administrativă a țării pentru reducerea aparatului birocratic.

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și mai multe organizații ale angajatorilor cu sute de membri solicită autorităților reorganizarea administrației teritoriale a țării pentru a reduce aparatul birocratic. CCIR susține că economiile realizate ar permite echilibrarea bugetului de stat, având în vedere că „România risca să-și piardă cele mai importante avantaje: predictibilitatea și taxa redusă.”

Principalele măsuri solicitate de CCIR sunt:

  • reducerea numărului de județe de la 41 (plus București) la 15
  • redefinirea noțiunii de comună ca o localitate cu cel puțin 5000 de locuitori
  • redefinirea noțiunii de oraș ca o localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori
  • toate instituțiile publice descentralizate trebuie regroupate sub această nouă formă administrativă.

„România nu mai este o destinație atractivă pentru investitorii străini”

CCIR afirmă că România nu mai este o destinație atractivă pentru investitorii străini, motiv pentru care există riscul ca mediul de afaceri să devină „victima colaterală.”

„În circumstanțele actuale, România nu mai este o destinație atractivă pentru investitorii străini în ceea ce privește forța de muncă calificată și din cauza restituirii haotice a proprietăților. Astfel, România ar putea fi incapabilă să ofere teren pentru deschiderea de linii de producție, în special în contextul în care multe afaceri au început să se relocheze din Asia. Singura atractivitate medie și de lungă durată a României poate rămâne taxa redusă susținută de predictibilitate. În această situație complicată, CCIR consideră că există riscul ca prin adoptarea unor măsuri eronate în ceea ce privește acoperirea golurilor bugetare, mediul de afaceri să devină, dacă nu un țap ispășitor, cel puțin o victimă colaterală”, a declarat CCIR într-un comunicat de presă.

În plus, instituția a specificat că reorganizarea este solicitată și de Asociația Patronală a Industriei de Morărit, Panificație și Produse Făinoase din România (ROMPAN), Federația Patronală din Industria Materialelor de Construcții din România (PATROMAT), Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT), Federația Operatorilor Români de Transport (FORT), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) și Asociația Brokerilor din România.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati