Cămin de bătrâni din Voluntari care funcționa ilegal. Serviciile medicale ar fi fost inexistente, iar mâncarea oferită era puțină și neadecvată

DNA a descoperit că un cămin de bătrâni din Voluntari a primit autorizație în baza unor acte false, care atestau că ar fi avut angajați, contracte de catering și de asistență medicală. În timpul controlului, o parte dintre persoanele internate au fost mutate și ținute inclusiv într-o mașină, în parcarea unui hipermarket, notează Biziday.

DNA a anunțat vineri reținerea pentru 24 de ore a două persoane, administratori ai unei firme care deține un centru rezidențial pentru persoane vârstnice situat în orașul Voluntari din județul Ilfov.

Cei doi au fost reținuți pentru infracțiunea de „participație improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”.

Pacienți scoși din centru și ținuți într-o parcare în timpul controlului autorităților

În perioada 29 – 31 august, cei doi administratori ar fi prezentat mai multe documente false (extras Revisal, Contract de catering, Contract privind prestarea de servicii medicale etc.) inspectorilor sociali desemnați să facă un control la un centru rezidențial pentru persoane vârstnice deținut de societatea administrată de ei, pentru a atesta îndeplinirea criteriilor și a standardelor minime care au stat la baza obținerii licenței de funcționare a centrului respectiv.

Cei doi i-ar fi determinat pe inspectorii sociali să ateste, fără vinovăție, îndeplinirea condițiilor de acordare a acreditării/licențierii furnizorilor de servicii sociale și a serviciilor furnizate de aceștia.

În realitate, serviciile medicale ar fi fost inexistente, mâncarea oferită beneficiarilor (insuficientă, necorespunzătoare din punct de vedere nutritiv, neadaptată afecțiunilor acestora) ar fi fost achiziționată gata preparată din magazin (mici cu cartofi prăjiți, pui cu cartofi prăjiți etc.) sau ar fi fost „încropită” de angajații centrului din ce aveau la dispoziție, iar tratamentul medical, ce nu se administra cu regularitate, ar fi fost administrat beneficiarilor de persoane care nu ar fi avut pregătire medicală.

În perioada vizitei inspectorilor sociali, unii beneficiari care nu ar fi îndeplinit condițiile de admisibilitate în centru, aspect supus controlului, ar fi fost scoși din centru, fiind cazați pentru o noapte într-un hotel, ulterior fiind „plimbați” cu un autovehicul sau ținuți în parcarea unui hipermarket până la finalizarea evaluării.

După ce în 11 octombrie inspectorii sociali ar fi suspendat activitatea centrului ca urmare a deficiențelor constatate, cei doi ar fi mutat beneficiarii într-o altă locație în care și-ar fi continuat activitatea, deși pentru acest serviciu nu ar fi existat licență, raportând autorităților că beneficiarii ar fi fost preluați de familii.

Vineri, cele două persoane reținute urmează să fie duse la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În centru erau internate 29 de persoane cu dizabilități

Ministerul Muncii a transmis că Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost solicitată de organele de cercetare penală să asigure colaborarea pentru un control tematic în județul Ilfov în care este vizat un centru de furnizare de servicii sociale (centru rezidențial). Din datele preliminare, centrul se află la o adresă pentru care nu a fost solicitată și nici obținută licență de funcționare. În consecință, centrul funcționa în afara cadrului legal.

Inspectorii sociali din cadrul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) au identificat, la această adresă, 29 de beneficiari, persoane cu dizabilități, care au aparținători persoane fizice.

Conform sursei citate, până la acest moment au fost evaluați de medici 6 beneficiari, 3 au fost preluați de aparținători, ceilalți urmează să fie transferați la spitale. Aceștia nu au urme de violență conform fișelor medicale întocmite.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati