Campania de depistare precoce a tuberculozei continuă în Ilfov

Consiliul Judeţean Ilfov, în parteneriat cu Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” şi Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), va organiza în această săptămână activităţi de depistare precoce (screening) a tuberculozei în cadrul grupurilor vulnerabile în judeţul Ilfov, astfel:

* Joi, 16 iunie 2022, în localitatea Snagov din judeţul Ilfov, în faţa cabinetelor medicilor de familie, în parcarea staţiei de ambulanţe, pe Şoseaua Snagovului nr 107, în intervalul orar 09:00-14:00;

* Vineri, 17 iunie 2022, în localitatea Snagov din judeţul Ilfov, în faţa cabinetelor medicilor de familie, în parcarea staţiei de ambulanţe, pe Şoseaua Snagovului nr 107, în intervalul orar 10:00-15:00.

Aceste activităţi se derulează în baza protocolului de cooperare semnat în luna august a anului 2021, prin care Consiliul Judeţean Ilfov, alături de partenerii săi, îşi propune realizarea unor acţiuni concrete pentru a facilita accesul cetăţenilor din Ilfov la servicii de sănătate. Activităţile presupun deplasarea unei caravane, prin care ilfovenii vor beneficia de acces facil, gratuit, aproape de casă, la consultaţii medicale puse la dispoziţie de un cabinet mobil, dotat cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid.

Iniţiativa se adresează cu precădere persoanelor din grupuri vulnerabile, însă pot participa toţi locuitorii judeţului Ilfov care au domiciliul în mediul rural, atât persoanele fără posibilităţi financiare, care doresc să acceseze servicii de sănătate specifice, cât şi oricare alte persoane interesate de o evaluare medicală pulmonară preventivă.

Caravana de screening este dotată şi cu un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat, iar în contextul pandemiei de COVID-19, cu ajutorul testelor efectuate în mod gratuit, pot fi detectate inclusiv eventuale sechele post-COVID-19 şi se poate face o recomandare pentru continuarea investigaţiilor la un medic specialist.

Accesul către serviciile medicale va fi completat de activităţi de informare, educare şi conştientizare, desfăşurate inclusiv prin intermediul medicilor de familie, la nivelul judeţului Ilfov, iar persoanele diagnosticate vor beneficia de activităţi de sprijin în vederea facilitării participării la tratament (ex. consiliere psihologică, suport individual personalizat, subvenţii şi alte servicii adaptate şi necesare).

Acest proiect se înscrie în direcţiile principale de acţiune ale Consiliului Judeţean Ilfov, stabilite prin ,,Strategia de dezvoltare a serviciilor sociale din judeţul Ilfov 2018-2023″, privind accesul eficient al cetăţenilor la servicii de prevenţie, de urgenţă, de îngrijire şi asistenţă, de recuperare/reabilitare sau alte servicii specializate de bună calitate, cât mai aproape de domiciliu.

Toate aceste activităţi se derulează în cadrul proiectului POCU/4.9/225/117426 „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Pentru informaţii suplimentare se poate accesa pagina oficială a proiectului: https://screeningtb.ro/despre-screening/ sau se poate transmite un email la contact@screeningtb.ro.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati