Campania de prevenţie a UMFCD „Asumă-ţi să fii sănătos!” de pe litoral: Aproape 40 de oameni au aflat că sunt suspecți de cancer

A treia ediţie a campaniei „Asumă-ţi să fii sănătos!” – Litoral 2023 – a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti a înregistrat un nou succes la Malul Mării Negre.

4.757 de consultaţii medicale, în regim gratuit, în domeniile dermatologiei, endocrinologiei şi pediatriei. Screening melanom, screening sindrom metabolic, screening osteoporoză, precum şi evaluare stare de nutriţie a copiilor în corelaţie cu anumite variabile socio-economice şi familiale. Acesta este rezultatul celor peste 330 de ore de consultaţii medicale realizate de către cei 36 de medici rezidenţi şi specialişti dermatologi , endocrinologi şi pediatri angrenaţi în amplul program de voluntariat anual , derulat pe litoralul românesc de către Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

Astfel, în perioada 14-19 august 2023., în intervalele orare 09.00 – 12.00 şi 15.00 – 18.00, cu excepţia zilei de 19 august, când programul de screening s-a derulat doar în cursul dimineţii, toţi cei care au dorit să beneficieze de un consult medical gratuit i-au putut întâlni pe medicii voluntari aflaţi în puncte special amenajate pe plajă (corturi generoase puse la dispoziţie de către Ministerul Apărării Naţionale) în staţiunile : Costineşti, Neptun, Olimp, Saturn, Mangalia . Iar numărul celor care au trecut pragul campaniei de prevenţie „Asumă-ţi să fii sănătos!”-Litoral 2023- a fost unul record, cei care şi-au dat consimţământul pentru screening dermatologic, endocrinologic sau pediatric contabilizând la finalul campaniei un număr de 4.757 de consultaţii, cu aproximativ 400 mai mare faţă de numărul înregistrat în ediţia de anul trecut a campaniei.

Numărul total al consultaţiilor medicale înregistrate în cadrul campaniei este 4.757 din care 1.390 – consultaţii de dermatologie pentru screening melanom; 695 consultaţii pediatrice, iar în specialitatea endocrinologie s-au realizat 1.626 de consultaţii pentru screening sindrom metabolic şi 1.046 de consultaţii pentru screening osteoporoză.

Mai mult, pe parcursul celor 6 zile ale campaniei „Asumă-ţi să fii sănătos!”-Litoral 2023, medicii au depistat o serie de suspiciuni de boli dermatologice grave, pacienţi cu risc crescut şi foarte crescut de fractură osteoporotică sau cu diverse afecţiuni tiroidiene, precum şi pacienţi, atât adulţi , cât şi copii, cu un grad ridicat de obezitate.

Astfel, din punct de vedere dermatologic au fost depistate 39 de cazuri de suspiciuni legate de posibile afecţiuni tumorale (10 suspiciuni/carcinom spino-celular, 27 suspiciuni /carcinom bazo-celular şi 2 suspiciuni /melanom).

Dintre cei 695 de copii evaluaţi (52% fete şi 48% băieţi) 12% au prezentat un grad ridicat de obezitate, 4% sunt supraponderali, iar 8% subponderali.

În aria endocrinologiei, un sfert dintre pacienţii consultaţi aveau hipertensiune diagnosticată în tratament, însă un procent de 13,12 % au prezentat valori ale tensiunii arteriale sugestive pentru hipertensiune arterială nediagnosticată până în prezent. Diabet Zaharat tip 2 cunoscut au prezentat 6,06 %, însă valori glicemice care impun screening pentru diagnosticarea unui Diabet Zaharat necunoscut a fost observat la 0,55%.

Raportat tot la specialitatea endocrinologie din punct de vedere al greutăţii corporale s-au observat următoarele aspecte: 32,01 % sunt suproponderali, 27,06% au prezentat obezitate grad I şi 9,84 % , obezitate grad II si III, respectiv grade înalte de obezitate; ceea ce conduce la concluzia că aproape 70% dintre cei consultaţi au greutate corporală peste cea normală.

Alte cifre înregistrate de către medicii endocrinologi şi raportate la pacienţii consultaţi în cadrul campaniei „Asumă-ţi să fii sănătos!”-Litoral 2023 ne arată că : 8,54 % sunt cu dislipidemie cunoscută, 4,45 % au risc crescut şi foarte crescut de fractură osteoporotică şi 3,65% au prezentat diverse afecţiuni tiroidiene.

„Această a treia ediţie a campaniei noastre de prevenţie ne-a arătat un interes în continuă creştere faţă de prevenţia medicală din partea turiştilor aflaţi în concediu în această perioadă, numărul celor care au apelat la serviciile de screening gratuit fiind cu 400 mai mare faţă de cel înregistrat anul trecut, ceea ce ne determină să dăm continuitate acestui proiect la care anul acesta, în premieră, s-au alăturat medicilor dermatologi şi endocrinologi, colegii din specialitatea pediatrică conducând împreună la prezenţa în acest program de voluntariat a unui număr total de 36 de medici rezidenţi şi specialişti cărora le adresez şi de această data sincere mulţumiri. Îndrept aceleaşi gânduri către reprezentanţii celor trei societăţi medicale de profil implicate, către Ministerul Apărării Naţionale, Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa, precum şi către echipele SMURD şi SALVAMAR aflate la post în cele 5 staţiuni în care s-a derulat campania din acest an -Asumă-ţi să fii sănătos! „a declarat Prof.Univ.Dr. Viorel Jinga, Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati