Campania de vaccinare antigripală din sezonul epidemic 2019-2020 a început

Este foarte important de ştiut că gripa este o infecţie severă care nu se tratează cu antibiotice. Antibioticele luate fără recomandare medicală strictă pot face mai mult rău decât bine.

„Vrem să tragem un semnal de alarmă asupra utilizării iresponsabile a antibioticelor. Pacienţii nu trebuie să ia antibiotice după cum consideră sau pe baza a ceea ce aud la rude ori prieteni, ci doar când sunt utile, iar atunci trebuie să urmeze întru totul recomandările medicului. Acestea pot fi periculoase atât pentru pacient, cât şi pentru societate ducând la apariţia bacteriilor multirezistente la antibiotice”, spune conf. dr. Dorin Ionescu, directorul medical al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), printr-un comunicat de presă.

SUUB se alătură campaniei Choosing Wisely (Alege Înţelept) iniţiată de American Board of Internal Medicine Foundation privind informarea corectă a pacienţilor şi importanţa comunicării dintre pacient şi medic.

Cinci întrebări pe care trebuie să le aveţi în vedere înainte de a lua antibiotice:

1. Am într-adevăr nevoie de antibiotic?
2. Care sunt riscurile şi reacţiile adverse?
3. Există opţiuni mai simple, mai sigure?
4. Ce costuri implică?
5. Cum să iau antibioticele ca să fie eficiente?

Antibioticele pot ajuta, dar pot face şi rău

Vorbiţi cu medicul curant pentru a fi siguri că folosiţi antibioticele pentru o cauză potrivită şi la momentul potrivit. Dacă e obligatoriu să luaţi antibiotice, luaţi exact cantitatea care v-a fost recomandată.

Chiar aveţi nevoie de antibiotice?

Adesea, persoanele în vârstă iau antibiotice pentru: infecţii ale vezicii urinare, infecţii sinusale, eczeme (mâncărime, erupţii roşii), pentru răni, sau pielea afectată în urma operaţiei, dar şi pentru răceli sau când le curge nasul. Înainte de a lua antibiotice vă recomandăm să întrebaţi medicul dacă într-adevăr aveţi nevoie de ele şi dacă ele reprezintă singura soluţie de tratament pentru dumneavoastră. Întrebaţi, de asemenea, care sunt riscurile şi beneficiile?

Antibioticele au riscuri: Trebuie precizat că antibioticele pot preveni sau trata unele infecţii, dar au şi riscuri, precum: diaree, stare de greaţă şi vărsături, infecţii vaginale, reacţii alergice precum erupţii cutanate, umflarea feţei şi a gâtului, deteriorarea nervilor şi a tendoanelor.

Dacă utilizaţi prea multe antibiotice sau când nu aveţi nevoie de ele, s-ar putea ca la un moment dat să nu mai fie eficiente. Aceasta este ceea ce se cheamă rezistenţa la antibiotic.

Ce puteţi face ca să nu ajungeţi la tratamente cu antibiotice

Ca să nu ajungeţi în situaţia unei probleme medicale ce necesită obligatoriu antibiotic şi ca să nu vă confruntaţi cu infecţii e bine să vă luaţi câteva măsuri de siguranţă: spălaţi-vă frecvent pe mâini, făceţi-vă toate vaccinurile, inclusiv cele antigripale, la timpul potrivit. Aveţi răbdare şi întrebaţi-vă medicul dacă puteţi aştepta câteva zile înainte de a începe tratamentul cu antibiotice. Iar dacă afecţiunea persistă, vorbiţi din nou cu medicul dacă antibiotocul este singurul tratament eficient.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati