Canicula a dus la apariția mai rapidă a pepenilor româneşti.

Au apărut primii pepeni româneşti în piețe, însă prețul de start de sezon este unul piperat. În Bucureşti, kilogramul de pepene roșu costă 6 lei, asta înseamnă că o lubeniță mai generoasă ajunge și la 60 de lei. Față de anul trecut este o creștere de preț cu 30%, potrivit antena3.ro.

De vină ar fi costurile ridicate în special cu mâna de lucru, spun producătorii. Din cauza temperaturilor ridicate, tot mai puțini oameni sunt dispuși să meargă la recoltat pe câmp. Cu toate acestea, de la fermă la piață, prețul pepenului se triplează.

Temperaturile ridicate au îndulcit pepenii de Dăbuleni mai devreme anul acesta. Producătorii s-au apucat de recoltat cu două săptămâni mai devreme, însă o bună parte din producție au pierdut-o în fața grindinei.

„Ne-a luat grindina prima mână de lubeniţă. Tot avem promisiuni că ne pună un scut antigrindină şi nu s-a făcut nimic pe tema asta”, spune Raluca Vârcan – producător

Producția scăzută însă nu a crescut prețul de la poarta fermei. Kilogramul de pepene este 2 lei în piața angro.

„Producția este mai slabă ca anul trecut, costurile sunt mult mai mari, din cauza inflației şi acum vedem când o să tragem linie”, spune Cătălin Dinu, producător pepeni

Și în la tarabele din Capitală au ajuns pepenii din Dăbuleni, însă aici prețul este triplu față de cel de la poarta fermei. Kilogramul de pepene roșu se vinde la 6 lei. Asta înseamnă că pentru o lubeniță de 10 kilograme, oamenii scot din buzunar 60 de lei pentru a se îndulci cu desertul verii. Cel galben este și mai scump, între 10 și 12 lei kilogramul.

„Preţul este mare pentru noi pensionarii. Nu prea ne permitem”, spune o femeie.

Față de anul trecut, pepenii roșii sunt mai scumpi cu 30%. De vină ar fi costurile ridicate pe care le-au avut producătorii, în special cu mâna de lucru.

Plătim 200 de lei şi mâncat şi băut .. puţini. Care îi găsești trebuie să îi iei în fiecare zi, dacă nu pleacă la altu ăi nu mai ai cu cine să faci treabă”, spune Savu Rodica – producător pepeni

Producătorii spun că prețurile vor scădea din iulie, atunci când pe piață vor apărea tot mai mulți pepeni.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati