Capitala, coșmarul persoanelor cu dizabilități. O simplă călătorie se transformă într-un calvar – VIDEO

Capitala României este coșmarul persoanelor cu dizabilități. În lipsa mijloacelor de transport adaptate, o simplă călătorie cu autobuzul se transformă într-un calvar care poate dura si câteva ore.

În București locuiesc aproximativ 70 de mii de persoane cu dizabilități, dintre care aproximativ 30 de mii suferă de un handicap locomotor care îi ține în fotoliu rulant.

Paul este unul dintre ei, iar Realitatea de Bucuresti i-a aflat povesea. Tânărul în vârstă de 28 de ani a ajuns în scaunul cu rotile în urmă cu un an și jumătate, din cauza unui accident rutier, iar de atunci viața lui s-a schimbat complet, scrie sursa citată.

”Pur și simplu s-a uitat în ochii mei și după a închis ușile și a plecat.. asta mi s-a părut puțin… strigător la cer”, spune Paul Stănescu, tânărul care se deplasează cu fotoliul rulant.

Acesta povestește că sunt momente în care trebuie să urce borduri care nu sunt prevăzute cu rampă.

Bucurestiul, văzut din scaunul cu rotile

De când a avut accidentul, pe Paul îl ajută iubita lui, însă mii de persoane aflate în situația acestuia nu beneficiază de un astfel de ajutor.

”Cred că s-ar descurca fără mine, dar foarte greu și nu pentru ca nu e el capabil, ci pentru că tot mediul nu îl ajută să se descurce singur’’, a explicat iubita lui Paul.

Întrebat dacă l-a surprins rezultatul experimentului și dacă s-ar descurca să călătorească zi de zi singur prin oraș fără mașina personală special adaptată, tanarul spune ca nu este surprins.

”Nu, sub nicio formă, nu am cum, am avut noi situații când a trebuit să ajungem la spital și nu exista în intrarea spitalului rampă”, mărturisește Paul.

Mii de persoane cu dizabilități din capitală se confruntă zilnic cu astfel de piedici. Însă nu doar transportul este o problemă.

”Vorbind de orase accesibile, nu numai accesul persoanelor cu handicap locomotor este important, nu numai accesul fizic. Este vorba de accesul la servicii, accesul la sănătate, accesul la cultură, accesul la viața de zi cu zi”, spune Iustina Radu, președintele Federației pentru Accesibilizarea României.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati