Capriciul Român de George Enescu, în interpretarea lui David Grimal de Ziua Naţională a României

0
772
Enescu f

Festivalul Internaţional George Enescu invită iubitorii muzicii să asculte Capriciul Român pentru vioară şi orchestră, pe site-ul www.festivalenescu.ro, pentru celebrarea Zilei Naţionale a României.

Capriciul Român a fost interpretat la ediţia jubiliară a Festivalului Enescu, în septembrie 2021, la Sala Palatului, de ansamblul francez Les Dissonances condus de violonistul şi directorul său artistic, David Grimal. Înregistrarea concertului poate fi vizionată gratuit până duminică, 5 decembrie, accesând acest link: https://www.festivalenescu.ro/capriciul-roman-enescu-festival-2021/

De la George Enescu – unul dintre cei mai rafinaţi şi aplaudaţi violonişti ai secolului XX – ne-a rămas o singură partitură de tip concertant dedicată viorii, Capriciul Român. Concepută pentru vioară şi orchestră, lucrarea continuă direcţia creionată cu mult succes în Sonata a III-a pentru vioară şi pian, „în caracter popular românesc”: aduce în prim-plan o virtuozitate violonistică frustă, brodată pe sonorităţile şi pe alura improvizatorică (după cum ne anunţă şi denumirea de Capriciu) a muzicii tradiţionale, iar funcţia de „taraf” acompaniator revine de această dată orchestrei.

Enescu a schiţat fragmente din Capriciul Român în diferite momente din perioada 1925-1949, neajungând niciodată să finalizeze lucrarea. Acest portret stilizat al lăutarului român pe care îl ascultăm în prezent în programele de concert i se datorează în egală măsură compozitorului Cornel Ţăranu, care a restaurat şi întregit opusul cvadripartit, pornind de la numai 20 de pagini orchestrate în manuscris şi de la o parte a patra care nu exista decât la nivel de intenţie. Nu în ultimul rând, travaliul de reconstituire a virtuozităţii violonistice enesciene – prin adăugarea de ornamente ce îmbogăţesc atât dimensiunea expresivă, cât şi pe cea tehnică – i se datorează violonistului Sherban Lupu, care a oferit şi prima audiţie a lucrării enesciene.

Înregistrarea Capriciului Român în interpretarea lui David Grimal şi Les Dissonances, împreună cu filmele documentare despre ediţiile din pandemie ale Concursului şi Festivalului Enescu, reprezintă contribuţia Festivalului Internaţional George Enescu la spaţiul virtual realizat de Ministerul Afacerilor Externe pentru aniversarea Zilei Naţionale a României, promovat prin intermediul celor peste 150 de misiuni diplomatice şi oficii consulare ale României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.