11.500 oameni din mediul rural au beneficiat de controale gratuite la ei în sate și 33 dintre ei au aflat că au cancer în cei 10 ani ai caravanei „Nu am făcut destul!”, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
- În 8 weekenduri pe teren, ediția de anul acesta a depășit 1.200 de persoane testate și a descoperit 5 cancere.
Caravana „Nu am făcut destul” s-a desfășurat în perioada septembrie-noiembrie în opt localități rurale aflate la mai mult de 20 de km de cel mai apropiat spital (Brașov: Teliu, Galați: Suhurlui, Cuza Vodă, Vaslui: Oltenești, Gârceni, Vrancea: Câmpuri, Tulnici, Dolj: Măceșu de Sus).
O echipă de medici specialiști și rezidenți, asistente medicale, studenți la facultăți de medicină și elevi la școli postliceale sanitare au mers în aceste comune și au făcut testări medicale cu scopul de a depista boli oncologice: analize de sânge (hemogramă, profil lipidic, PSA, electroforeza proteinelor serice), analize de urină (urocultură și sumar de urină), măsurarea glicemiei (instant și din sânge venos), tensiunii, greutății, înălțimii, ecografii mamare, consult urologic cu ecografie, consult dermatologic și dermatoscopie, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar.
Echipa a ajuns în fiecare localitate de două ori: în primul weekend s-au recoltat probele de sânge și urină (o zi), iar în al doilea weekend (două zile), după venirea rezultatelor de la analize, a fost caravana propriu-zisă, cu echipa de medici.
Persoanele găsite cu suspiciuni au primit recomandări de control suplimentar (mamografii pentru cancerul mamar, consult dermatologic și dermatoscopii pentru cancerele de piele, consult urologic cu ecografie pentru cancerul renal, urotelial și de prostată), dar și programări gratuite la clinicile cele mai apropiate.
„Dacă o persoană și-ar fi făcut aceste controale și ar fi plătit pentru ele, ar fi dat 2760 lei pentru toate.
Este inutil să spunem că mulți oameni de la sate nu au acești bani. De multe ori nu au nici specialiști în județ sau mijloace de transport. Nu mai spun de faptul că noi am creat ocazia de a face toate aceste analize într-un timp atât de scurt și am asigurat chiar și navigarea pacienților, acolo unde a fost cazul.” spune Cezar Irimia, președintele FABC.
Caravana „Nu am făcut destul” ediția a X-a, în cifre:
În cele 24 zile ale caravanei au fost testate 1.204 de persoane. Dintre acestea,
- 72% sunt femei, 28% bărbați
- 55% au vârste de peste 50 de ani
- 76% suferă de obezitate sau au exces ponderal
- 44% și-au făcut analizele de sânge anul acesta
- 31 suferă sau au suferit de o formă de cancer
- 228 au rude care suferă sau au suferit de cancer
De asemenea, 26% dintre femeile prezente la testări au făcut un test HPV sau Papanicolau cu mai mult de 3 ani în urmă, iar 41% nu l-au făcut niciodată.
Pe lângă testările medicale gratuite, caravana a avut și o importantă componentă educațională.
Medicii au discutat cu cei 1200 de pacienți prezenți despre importanța vaccinării antigripale, prevenției și investigațiilor medicale și le-au oferit pliante și broșuri informative. De asemenea, în sălile de așteptare au fost proiectate video-uri educative, iar cu ajutorul unor mulaje care reproduc sâni sănătoși și sâni cu tumori maligne și benigne, femeile au învățat cum să își palpeze sânii.
Pe parcursul celor zece ediții, caravana „Nu am făcut destul” a testat peste 11.500 de persoane din localități rurale din toată țara, cu implicarea a peste 600 de medici, asistente, studenți, voluntari.
„Dacă noi am descoperit în 16 zile de controale 5 cazuri de cancer, vă dați seama că este mare nevoie de astfel de caravane! Și mai este nevoie, de asemenea, de acces facil la servicii medicale.
Până și nouă, care cunoaștem cum funcționează sistemul și cunoaștem medici în toată țara, ne-a fost greu uneori să găsim soluții pentru mamografii și biopsii, chiar și în orașe mari. De asemenea, o altă mare lipsă o reprezintă navigarea pacienților și comunicarea cu ei. Mulți pacienți pe care i-am programat la clinici private pentru investigații suplimentare ne-au spus că nu li se explică rezultatul și nu li se oferă informații despre pașii următori.” spune Cezar Irimia, președintele FABC.
Detalii despre campanie pot fi găsite și pe: www.invingemcancerul.ro.