Care este cea mai bună hidroizolație pentru fundație

Când vine vorba de hidroizolația fundațiilor sistemul convențional de hidroizolare se bazează pe membrane. Această înseamnă aplicarea unuia sau mai multor straturi de membrane (constituite din diferite materiale ex. bitum, silicati, poliuretani, PVC, EPDM etc.) ce acționează că o barieră între apă din mediul ambiant și structura clădirii, împiedicand pătrunderea apei. Cu toate că sistemul de hidroizolare prin membrane se bazează pe o aplicare precisă a acestora, de multe ori acesta manifestă ulterior probleme. Problemele de aplicare sau aderență la substrat pot duce la infiltrații.

Aplicarea membranelor de hidroizolare necesită o aplicare profesionala, insemnand costuri suplimentare.

Iată principalele motive pentru care membranele eșuează in timp sunt :
– Alegerea greșită a produsului
– Incompatibilitatea membranei cu alte produse, cum ar fi amorsa ce conferă adezivitate pe suprafețe etc.
– Dezlipirea care va permite, în cele din urmă, pătrunderea apei în structură

Nu se poate aplica in mediu umed, pe un substrat cu umiditate ridicata, sau pe un substrat care nu a ajuns la maturitate.

Cele mai multe membrane:

– Solicita o protecție suplimentară a stratului de impermeabilizare (cost suplimentar și timp îndelungat de aplicare)
– Sunt predispuse la stresul de fisurare si atac chimic din pamant ,in cazul fundatiei
– Necesita căldură în timpul aplicării (membrană cu atingere) (cost suplimentar/energie)
– Sunt produse pe bază de petrol și sunt nocive pentru mediu
– Au o durată de viață de numai 5-10 ani înainte ca acestea să se deterioreze și să își piardă proprietățile de impermeabilizare necesitand înlocuirea sau in cel mai fericit caz reparatia locala.

Majoritatea membranelor permit ca scurgerile de apa să fie identificate numai după ce a fost efectuată umplerea cu pământ sau cu apa. Deoarece membrana nu mai este accesibilă sau costul cu sapatura este ridicat, vor fi necesare reparații din partea negativa(interior) a suprafeței. În unele cazuri, toată impermeabilizarea – hidroizolarea suprafețelor trebuie refăcuta.

Poate fi utilizată numai până la o anumită adâncime (structuri subterane) datorită limitărilor în ceea ce privește rezistența la presiune hidrostatică

În concluzie, membranele nu sunt recomandate atunci când este necesară o soluție de hidroizolare- impermeabilizare eficientă și de lungă durată.

În ultimele decenii materialele de constructie au evoluat iar cercetarea si dezvoltarea unor tehnologii alternative, a materialelor de constructii si hidroizolare,cu eficienta superioara, costuri reduse, fara manopera specializata ,fara protectie suplimentara. S-au făcut progrese tehnologice enorme, avand scopul de crestere a durabilitatii constructiei cu o intretinere minima si manopera care tinde spre zero , incluzând sisteme de hidroizolare integrale,cum ar fii tehnologia cristalina cu autoreparare de fisuri ,protectie totala a structurilor din beton.

Sistemele integrale funcționează în structura betonului asigurându-i  calitatea  de hidroizolant precum si protectie prin activarea permanenta a cristalelor. Sistemul hidrofil folosește uzual o tehnologie prin cristalizare ce înlocuiește apa din beton cu cristale insolubile.

CE ESTE IMPERMEABILIZAREA CRISTALINĂ?

Hidroizolația cristalină este un tip de impermeabilizare si protectie beton care utilizează tehnologia cristalină pentru a preveni pătrunderea apei. Această tehnologie funcționează folosind substanțe chimice pentru a crea o structură cristalină; o rețea de cristale microscopice insolubile în interiorul betonului.

Disponibile intr-o gamă completă , varietatea de produse penetron de hidroizolare prin tehnologia cristalină, oferă cele mai potrivite, eficiente și economice soluții pentru nevoile de impermeabilizare și protecție totala a betonului.

Degradarea betonului poate fi clasificata în două categorii principale: degradare chimica și degradare fizica. Produsele Penetron cu tehnologia cristalina activa, sunt special concepute pentru elimina majoritatea daunelor betonului cauzate de natura sa poroasă. Scăzând permeabilitatea betonului și oferindu-i abilități de auto-vindecare a fisurilor. Tehnologia avansata Penetron face betonul impermeabil si protejat la degradarea otelului incastrat -anticoroziv, ciclurile de îngheț-dezgheț sunt reduse efectiv iar atacul chimic inexistent la pH 3-11.

Produsele Penetron pot fi aplicate local pe suprafața betonului umed ,prin pensulare cu penetrare sau in masa betonului, in cifa sau la statia de beton.

Pentru aplicare prin pensulare, amestecul se aplică pe suprafața betonului umed. De aici, substanțele chimice vor reacționa si migra((penetra suprafata) cu produsele secundare ale hidratării cimentului (var liber) în prezența apei, ducând la formarea naturală a cristalelor insolubile.

Cristalele se formează în interiorul porilor, capilarelor și micro-fisurilor din beton; creșterea unei rețele de cristale de silicat de calciu hidrat (Ca-Si-H2O). Această retea de cristale insolubile asemănătoare acului vor umple toate micro-fisurile, porii și capilarele, etanșând betonul și împiedicând pătrunderea apei.

Procesul de cristalizare continuă permanent, făcând bariera de protectie, hidroizolare mai puternică și mai eficientă pe măsură ce se formează in timp(cat timp exista molecula de apa si fisuri de etansat ,cristalele penetron se dezvolta si etanseaza microfisurile de pana la 0,5mm).

Hidroizolația cristalină este o soluție durabilă care poate oferi protecție împotriva deteriorării apei și a prevenirii mucegaiului pe toată durata de viață a structurii. Acest proces este adesea folosit pentru impermeabilizarea structurilor din beton, cum ar fi fundații din beton de toate tipurile: subsoluri ,parcari subterane si supraterane, tuneluri, acoperisuri beton, terase din beton, drumuri din beton, bazine industriale si piscina, orice suprafata din beton ce necesita hidroizolare si protectie totala.

Materialele Penetron contribuie cu puncte pentru case pasive (certificari Leed,etc), certificari GreenGuard Gold, compatibilitate cu apa potabila-non toxic, prietenos cu mediu.

Sursa: Articol de la partener

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati