Care este salariul mediu net în București și Cluj. Câți români câștigă lunar peste 1.000 de euro net

Cum economiile s-au repus în mișcare după lockdown, discuțiile despre salariile din România prezintă un nou moment oportun. Veniturile salariale în mediul public au stagnat, în timp ce în multe companii private s-au adaptat la rata inflației, potrivit b1tv.ro.

Cele mai mari câștiguri din România sunt în regiunea București-Ilfov, cu un salariu mediu net de 4.500 de lei, urmat de Cluj și Timiș, unde veniturile medii nete sunt de 3.500 de lei net, potrivit unei cunoscute platforme de recrutare.

În București, 127.000 de români câștigă lunar peste 10.000 de lei brut, adică 5.850 de lei net. În Cluj și Timiș, peste 35.000 de cetățeni au astfel de salarii. În Iași sunt peste 7.000 de angajați care câștigă peste 10.000 de lei lunar, în timp ce în Vaslui sunt de 13 ori mai puțini români cu astfel de salarii.

„După un 2020 cu plafonări sau chiar scăderi salariale, e necesară din nou discuția despre venituri transparente într-un an de revenire ca 2021, când angajările sunt din nou la nivelul pre-pandemic. Prin Salario încercăm să încurajăm cât mai multe companii să ni se alăture în acest demers al transparenței salariale, model abordat deja cu succes de țările nordice”, a explicat Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Cele mai mici salarii sunt în Vrancea, Vaslui și Dolj, unde salariu mediu net este de 2.500 de lei.

Domeniile cu cele mai mari salarii din România

La nivel național, cele mai mari salarii nete trec de 22.000 de lei și vizează funcții de management ca director general, manager de vânzări sau director economic.

Pe lângă funcțiile de conducere, cele mai bine plătite locuri de muncă sunt în zona IT – sofware și hardware și achiziții. Cele mai mici salarii sunt în confecții, secretariat, curățenie și baby-sitting.

Cele mai căutate job-uri din românia sunt cele de inginer sofware, programator Java, assistent manager, inginer de proiectare și economist.

În România, peste 540.000 de persoane câștigă peste 1.000 de euro lunar. Majoritatea lucrează în IT (27%), bănci (12%) și administrație publică (39%), potrivit INS. În luna mai 2021, salariul mediu net la nivel național era de 3.492 de lei.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati