Pornind de la formele de transformare a energiei electrice în energia radiaţiei optice mulţimea de lămpi electrice utilizate în tehnica iluminatului se împarte în următoarele trei grupuri.
Este vorba despre
A. Lămpi cu incandescenţă, bazate pe fenomenul de radiație termică – are loc excitarea termică a atomilor;
B. Lămpi cu descărcare electrică în vapori metalici – are loc excitarea atomilor prin descărcare electrică în amestec de gaze şi vapori metalici, completată cu fenomenul luminescenţei.
Lămpile cu descărcare electrică în vapori metalici se împart în două tipuri:
– lămpi cu descărcare electrică la joasă presiune (lămpi fluorescente);
– lămpi cu descărcare electrică în formă de arc în vapori metalici la înaltă presiune (lămpi cu vapori).
C. Diode luminiscente (LED) – un montaj din elemente semiconductoare cu proprietăţi strict determinate, care determină spectrul optic de radiaţii mono sau policromatice şi formează fluxul luminos.
Iluminatul exterior se deosebeşte de iluminatul interior prin mai mulţi factori, care determină geometria, structura şi componenţa sistemului de iluminat. Unul din aceşti factori este distanţa dintre corpuri de iluminat. Spre deosebire de iluminatul interior, în care posibilităţile în acest sens sunt practic nelimitate, în cazul iluminatului exterior distanţa dintre corpuri de iluminat este, de regulă, 20 şi mai mult metri.
Anume din acest motiv pentru realizarea sistemului de iluminat stradal calitativ pot fi utilizate doar corpuri de iluminat dotate cu surse puternice de lumină și dimensiuni relativ mici. Astfel, analiza tabelulului surselor electrice de lumină elimină posibilitatea utilizării, în sistemul de iluminat public al Municipiului București, al surselor de iluminat situate pe primele 3 poziții din tabel.
Deşi valoarea fluxului de lumină a lămpii cu incandescenţă (poziția 1 din tabel) este satisfăcătoare, atât eficienţa luminoasă, durata de viaţă, cât și durata exploatării eficiente sunt extrem de mici. Cât despre lămpile fluorescente (pozițiile 2 și 3 din tabel), sunt surse cu valoarea limitată a fluxului de lumină (max. 7000 lm) şi nu se aprind la temperaturi scăzute sau în cazul în care se aprind, nu ating regimul nominal de funcționare.
Sursa: www.blog.cmipb.ro