Care sunt contraindicaţiile la vaccinurile împotriva COVID-19 autorizate în UE

Hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţii produsului este contraindicaţia valabilă pentru toate cele 4 vaccinuri anti-COVID autorizate în Uniunea Europeană, a anunţat luni Comitetul de coordonare a vaccinării (CNCAV).

Totodată conform rezumatului Caracteristicilor Produsului (RCP) Vaxzevria (AstraZeneca Oxford) disponibil AICI, acest vaccin este contraindicat pentru: persoanele care au prezentat sindrom de tromboză cu trombocitopenie (STT) după vaccinarea cu Vaxzevria. Persoanele care au avut anterior episoade de sindrom de scurgere capilară.

Iar conform rezumatului Caracteristicilor Produsului (RCP) Janssen (Johnson&Johnson), disponibil AICI, acest vaccin este contraindicat pentru „persoanele care au avut anterior episoade de sindrom de extravazare capilară”.

Potrivit CNCAV, tratamentul anticoagulant nu impune contraindicaţii pentru vaccinarea anti-Covid.

„Chiar dacă urmaţi tratament cu anticoagulante/aveţi trombocitopenie/orice tulburare de coagulare, vă puteţi vaccina. În mod similar oricărui vaccin, acesta va fi administrat cu prudenţă pentru a evita apariţia sângerărilor/echimozelor. Recomandăm să informaţi personalul din centrul de vaccinare”, transmite sursa citată.

Totodată, Comitetul de coordonare a vaccinării atrage atenţia că persoanele care prezintă o afecţiune febrilă severă acută sau infecţie acută trebuie să amâne vaccinarea ”Vaccinarea trebuie amânată în cazul persoanelor care prezintă o afecţiune febrilă severă acută sau infecţie acută.

Totuşi, prezenţa unei infecţii minore şi/sau creşterea uşoară a temperaturii, nu constituie un motiv de amânare a vaccinării”, explică reprezentanţii CNCAV.

Mai multe informaţii despre vaccinurile împotriva COVID-19 găsiţi în Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP): Comirnaty (Pfizer BioNTech) – https://bit.ly/RCP – Comirnaty Spikevax (Moderna) – https://bit.ly/RCP.

Reacţiile adverse după vaccinarea anti-COVID pot fi raportate la ANMDMR prin accesarea acestui link.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati