Care sunt obligațiile legale ale stăpânilor de câini

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) prezintă care sunt obligațiile legale privind deținerea câinilor și asigurarea condițiilor de bunăstare și protecție a acestora.

Sterilizarea câinilor de rasă comună, dar şi metişii acestora este obligatorie, conform OUG nr. 155/2001. Amenzile pentru nerespectarea acestei prevederi legale sunt cuprinse între 5.000 lei și 10.000 lei.

Proprietarii au obligaţia de a-şi identifica şi înregistra câinii.

Astfel, câinii cu deţinător pot circula pe teritoriul României, doar însoţiţi de proprietari şi de carnetul de sănătate, care atestă identificarea şi înregistrarea animalului în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân, precum şi acţiunile sanitare veterinare efectuate, conform OUG 155/2001, HG 1059/2013 și Ordinului ANSVSA nr. 1/2014. Amenzile pentru nerespectarea acestei prevederi legale sunt cuprinse între 5.000 lei și 10.000 lei.

Proprietarii câinilor nou-născuţi sunt obligaţi să-i identifice şi înregistreze în cel mult 90 de zile de la fătare. 

Deținătorii de câini au obligația de a le asigura acestora un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție și asistență medicală, fiindu-le interzis să le aplice rele tratamente și cruzimi, conform Legii 205/2004. 

Amenzile pentru nerespectarea acestori prevederi legale sunt cuprinse între 3.000 lei și 12.000 lei.

Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor agresivi şi / sau periculoşi au obligaţia să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română şi să înscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul „Câine periculos” sau, după caz, „Câine agresiv”, printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm. De asemenea, câinii periculoşi (de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor) nu au voie în localuri publice sau în mijloacele de transport în comun, iar proprietarul este obligat să iasă cu aceştia pe drumurile publice întotdeauna cu botniţă şi să fie ţinuţi în lesă.

Proprietarii şi deţinătorii de câini au obligaţia de a menţine igiena în spaţiile publice, în spaţiile adiacente acestora, în holurile şi căile de acces ale spaţiilor locative.

Proprietarii de câini trebuie să notifice medicului veterinar, în maximum 7 zile, vânzarea, cumpărarea, pierderea, dispariţia, furtul, donaţia sau moartea animalului, conform Ordinul ANSVSA nr. 1/2014.

––

Orice câine crescut, adăpostit, ţinut pe domeniul public, în locuri publice sau în spaţiile adiacente acestora, în afara proprietăţii stăpânului sau deţinătorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv cei identificaţi prin microcipare sau alt mijloc alternativ de identificare, este considerat câine fără stăpân, conform OUG nr. 155 / 2001.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati