Caricatura săptămânii: Alupigus CARDO e DECUMANO

…au fost ultimele sudălmii urbanistice rostite de edilii rămași pe malul stâng al Dunării după Retragerea Aureliană.

De atunci și mult timp de acum încolo,  edilii noi ai urbei au intrat și vor intra ca-n brânză în fostele orânduieli edilitare după principiul, hai să scoatem „viezurele” din primărie „ușurându-ne” pe realizările acestuia.

Deși atestatele în Arhitectură stau la C.V.-ul lui subsemnatul ca adeverințele lui Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății, sunt totuși în situația în care o să evit să mă pronunț împotriva edililor care atunci când se apucă de „curățenie” li se umple urbea de gunoaie. N-o să dau cu parul nici în foștii edili ce s-au învrednicit să inițieze PUZ-uri în speranța că vin miliardarii să-și îngroape paralele în moloz.

Neconsiderându-mă încă demn de învățăturile lui Sandu „Grasu”, o să încerc să fac lumină în urbe fabulând pe înțelesul cetățenilor „României Normale”.

Imaginațivă o prezentare de Master Plan* inițiat de investitori în fața consiliului local  cu participarea extraordinară a edilului edililor…

Terenurile  destinate investițiilor imobiliare sunt formate din aproximativ 54 Ha terenuri ocupate de parcuri industriale închise  și aproximativ 50 Ha  de sere dezafectate.

          -În urma avizului de mediu cca. 32 Ha vor fi destinate amenajărilor spațiilor verzi, marcate cu verde pe Planul de Reglementări.

          -În urma avizului Ministerului Lucrărilor Publice, Transportului și Locuinței , în condițiile în care se vor stabilii cca. 100000 de locuitori în zonele marcate cu mov se vor construi centre de învățământ și spații pentru servicii publice.

          -In urma avizului dat de comisia de circulație dezvoltarea zonelor studiate este coroborată cu vechile angajamente electorale, respectiv  modernizarea șoselei de centură, extinderea/modernizarea rețelei de transport public.

-Numai în sectorul sudic se alocă pentru investiții circa 500 mil. de euro., din care 400mil. sunt banii noștrii din fonduri private și 100 mil. este obligația primăriei pentru facilitarea servicilor publice.

Văd că aveți întrebări …

Știți, nu vă supărați noi nu avem 100mil. de euroi de unde să-i luăm? Ne-a lăsat fostul edil cu o gaură-n buget….

-30 mil. din taxe de autorizare, 30 mil. din TVA-ul colectat din vânzarea/închirierea imobilelor, și restul ar trebui să-i luați din taxe și impozite… Dar  la cum impozitați voi proprietatea, numai să nu-i supărați pe cei cu 5-6 case, cred  că va trebui să vă împrumutați sau să accesați fonduri europene, altă întrebare…

Este absolut scandalos că în situația în care avem o poluare a aerului, în situația în care avem zeci de mii de copii care suferă de boli respiratorii, zeci de mii de vârstnici care suferă de boli cardio-vasculare din cauza poluării…

-Vă întrerup, adresați-vă instituților abilitate pentru protecția mediului, de la care am obținut aviz de mediu.Nu ne înțelegeți greșit noi dacă nu construim aici să valorificăm maidanele urbei, vom construi pe terenurile agricole din comunele limitrofe și ne păstrăm clienții. Vă veți întâlnii cu foștii cetățeni înfundați în trafic inhalând noxe ca și până acum. Situația va fi ușor diferită pentru că taxele le vor plăti la ei în sat și vor vota cu primarul de acolo care le va promite asfaltare, canalizare și școală pe ulița lor.

 

Notă: Master Plan* este  varianta occidentală de a face urbanism win-win-win investitorul plătește un arhitect pentru a propune reprezentanților urbei care negociază. În antiteză avem și noi varianta autohtonă de proiect de urbanism prin care reprezentanții urbei propun pe banii cetățeanului, investitorul negociază iar arhitectul desenează ce s-a hotărât după redundanta formulă P.U.Z.-ul bate P.U.G.-ul, P.U.D.-ul bate P.U.Z.-ul, P.U.G.-ul bate P.U.D.-ul.

ALUPIGUS CARDO e DECUMANO

O Idee:

Măgarul merge în zig-zag, pierde vremea, cap zăpăcit și distrat, merge în zig-zag pentru a ocoli pietrele mari și urcușurile, sau pentru a căuta umbră; se dăruie cât mai puțin.(…)  Măgarul a trasat toate orașele continentului, (…)„.

Le  Corbusier

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati