Sărbătorile de iarnă vin la pachet cu scumpiri record la cel mai cumpărat aliment. Carnea de porc, spun specialiștii, se va scumpi până la Crăciun cu peste 20%. Problema ar fi importul, spun fermierii, pentru că importăm peste 90% din carnea de porc care se vinde în piețele și în magazinele din România.
În plus, putem primi amendă de până la 6.000 lei dacă alegem să ne sacrificăm porcul în propria curte.
Într-o intervenție la Realitatea PLUS, ‘Dumitru Pelican, director executiv ANOFM, a comentat pe acest subiect:
”Carnea de porc este cea mai cautata de sarbatorile de Craciun, chiar si de Revelion. Tu vii acum si spui ca se scumpeste cu 20% evident ca dupa 5-10 ianuarie, evident se va ieftini, pentru ca oamenii nu mai au din ce sa plateasca. N-ati vazut oameni saraci care se duc si si-au 400g de carne juma de kilogram. Adica peste limita suportabilitatii.
Sa nu uitam ca suntem o tara saraca, 4 milioane de oameni traiesc la limita saraciei” a spus directorul ANOFM.
La rândul său, antreprenorul Gabriel Ureche, a vorbit despre situația actuală din agricultură și despre cum România, dintr-o țară agrară, a ajuns să importe alimente
„Acum am primit noile preturi pentru semintele de legume pentru sezonul viitor. Credeti-ma, fata de anul trecut s-au triplat aproape. Va dau ca exemplu castravetii, cornisor, care erau 12 euro kilogramul, acum sunt 40. Nu sunt probleme doar la carnea de porc. Majoritatea produselor care vin de afara s-au triplat la pret.
Piata desfacere exista. Ganditi-va la fiecare unde trebuie sa-si produca mancarea, trebuie sa si-o faca in gospodarie, pentru ca daca ne uitam la supermarket, 1kg de rosii este si 20 lei, carnea de porc este 20-30 lei. Trebuie sa te gospodaresti, trebuie sa te intorci, vorba aia, la glie, sa-ti faci singur mancarea”, a spus Gabriel Ureche.