Liderii politici trebuie să onoreze viziunea Cartei Naţiunilor Unite, lucrând pentru a pune capăt conflictelor, pentru a proteja drepturile şi libertăţile fundamentale ale oamenilor, pentru a elimina sărăcia, dar şi pentru a reuşi tranziţia la economia verde şi a atinge obiectivele de dezvoltare durabilă, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Şeful Executivului participă luni seara la recepţia organizată de Guvernul României cu prilejul împlinirii a 78 de ani de la intrarea în vigoare a Cartei Naţiunilor Unite.
„În numele Guvernului României, îmi face o deosebită plăcere să vă întâmpin astăzi, aici, la Palatul Victoria, pentru a celebra împreună Ziua Naţiunilor Unite. O zi a speranţei, o zi în care putem reflecta asupra realizărilor remarcabile ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a agenţiilor sale în efortul lor de a face lumea un loc mai bun! Organizaţia Naţiunilor Unite s-a născut din convingerea fermă că putem avea o lume în care pacea, libertatea, respectul pentru drepturile omului, respectul şi cooperarea între naţiuni sunt reale şi durabile. Astăzi îi onorăm pe cei care au crezut în această idee, pe cei care au construit această organizaţie, precum şi pe toţi cei care continuă să contribuie la afirmarea rolului Organizaţiei Naţiunilor Unite. Cu atât mai mult, astăzi – când vorbim – liderii politici trebuie să onoreze viziunea Cartei Naţiunilor Unite, lucrând pentru a pune capăt conflictelor, pentru a proteja drepturile şi libertăţile fundamentale ale oamenilor, pentru a elimina sărăcia, dar şi pentru a reuşi tranziţia la economia verde şi a atinge obiectivele de dezvoltare durabilă”, a declarat Marcel Ciolacu.
El a subliniat că de la înfiinţarea ONU, imediat după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, niciodată preocupările legate de pacea şi securitatea internaţională nu au fost mai serioase, pe fondul agresiunii ilegale a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, a evoluţiilor din Orientul Mijlociu, al creşterii terorismului sau al îngrijorărilor provocate de domeniul dezarmării şi controlului armamentelor la nivel global.
„De la adoptarea Cartei Naţiunilor Unite acum 78 de ani, valorile şi principiile Organizaţiei Naţiunilor Unite au rămas aceleaşi, dar rolul său a evoluat pentru a răspunde provocărilor care nici măcar nu existau la momentul înfiinţării organizaţiei”, a completat Ciolacu.
Cu referire la România, el a punctat că sistemul ONU a jucat un rol cheie în aducerea în ţara noastră a celor mai bune practici şi a expertizei internaţionale din întreaga lume, contribuind la dezvoltarea durabilă a ţării noastre, la promovarea drepturilor şi libertăţilor omului, la reformele structurale în sprijinul grupurilor vulnerabile, precum şi la împărtăşirea celor mai bune practici ale României la nivel regional şi global.
„În timp ce România a înregistrat progrese semnificative şi a devenit o ţară membră a Uniunii Europene, am continuat să ne unim eforturile cu programele ONU şi cu agenţiile specializate din ţară: Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Banca Mondială, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR)”, a spus Ciolacu.
Premierul a punctat şi faptul că România a avut şi are în Banca Mondială un partener esenţial în susţinerea dezvoltării economice a ţării noastre şi în lupta împotriva sărăciei, subliniind că reforma pensiilor speciale nu ar fi fost posibilă fără expertiza Băncii Mondiale.
El a mulţumit şi UNICEF pentru suportul acordat, astfel încât România a reuşit să îmbunătăţească accesul la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, precum şi accesul la serviciile de sănătate şi protecţie pentru toţi copiii care trăiesc în ţara noastră.
Premierul a menţionat şi rolul jucat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în sprijinirea eforturilor României de consolidare a sistemului de sănătate.
„Mai ales în ultimii ani, sprijinul OMS a fost esenţial în gestionarea crizelor de sănătate publică, prilejuite de pandemia de COVID-19. Protejarea sănătăţii şi a bunăstării cetăţenilor noştri nu ar fi fost posibilă fără expertiza OMS!”, a afirmat Ciolacu.
Acesta a subliniat şi parteneriatul cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie şi Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi.
„Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a fost un partener cheie în gestionarea valurilor de migraţie, asigurând drepturile şi bunăstarea migranţilor şi a persoanelor strămutate, oferind sprijin pentru incluziunea socială a acestora. Astfel, cu sprijinul OIM, cei care vin astăzi în România se bucură de o viaţă mai sigură şi mai bună. Şi nu în ultimul rând, doresc să menţionez Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, care a avut un rol vital în sprijinirea refugiaţilor şi solicitanţilor de azil din România”, a afirmat Ciolacu.
El s-a arătat încrezător în continuarea parteneriatului cu Agenţiile Naţiunilor Unite din România.
„De asemenea, trebuie să ne unim forţele pentru a gestiona schimbările climatice şi pentru a utiliza tehnologiile inovatoare, precum inteligenţa artificială, în sprijinul capitalului uman. Cu ocazia celebrării Zilei Naţiunilor Unite, vă invit să reconfirmăm angajamentul nostru, al tuturor, de a lucra împreună, alături de întreaga comunitate internaţională şi de instituţiile şi organizaţiile prezente, pentru a construi un viitor mai bun pentru toţi. Pentru a continua să fim Naţiunile Unite!”, a mai declarat Ciolacu.
În cadrul evenimentului au transmis mesaje cu ocazia celebrării Zilei Naţiunilor Unite şeful misiunii OIM în România, Mircea Mocanu, Anna Riatti, reprezentanta UNICEF în România, Pablo Zapata, reprezentant UNCHR, Anna Akhalkatsi, manager de ţară al Băncii Mondiale pentru România şi Ungaria, Caroline Clarinval, reprezentanta OMS în România.
În debutul evenimentului au vorbit despre importanţa ONU Miruna, membră a Boardului Copiilor din România şi Anna Sutiaeva, refugiată ucraineană.
Sursa AGERPRES