Casa Artelor Dinu Lipatti sărbătoreşte Ziua Mondială a Teatrului cu o nouă ediţie online a programului „CASA LIPATTI Open Stage”

Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită să sărbătorim împreună Ziua Mondială a Teatrului, sâmbătă, 27 martie 2021, de la orele 17:00, dăruindu-le celor mai dragi prieteni ai noştri, copiii, Spectacolul Online „Prâslea cel voinic şi merele de aur” după Petre Ispirescu, o producţie a Teatrului Coquette, în cadrul celei de-a III-a Ediţii a Programului CASA LIPATTI Open Stage, Stagiune de Teatru Independent.

Aniversată în fiecare an la 27 martie, Ziua Mondială a Teatrului a fost stabilită în 1961 de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), iar din 1962 a devenit un eveniment anual organizat de centrele ITI şi Comunitatea Internaţională de Teatru. ITI este şi cea mai importantă organizaţie non-guvernamentală din domeniul artistic înfiinţată în 1948, la iniţiativa UNESCO, organism din care a făcut parte şi fratele genialului pianist Dinu Lipatti, profesorul universitar, scriitorul, traducător, publicistul, omul de teatru şi Ambasadorul Valentin Lipatti, de la naşterea căruia se împlinesc vineri, 26 martie, 98 de ani.

Născut la Bucureşti, în casa de pe Strada Povernei nr. 23, Valentin Lipatti a urmat cursuri de actorie la Paris între anii 1934-1939, perioadă în care a locuit în Oraşul de pe Sena împreună cu mama sa, Ana Lipatti, şi fratele său, genialul pianist Dinu Lipatti (student la Ecole Normale de Musique) şi în care a avut oportunitatea să-i întâlnească pe marii actori ai epocii, care i-au devenit mentori în domeniul teatrului şi al actoriei, marea sa pasiune, întreruptă din cauza izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial. Despre perioada studiilor actorie de la Paris, Ambasadorul Valentin Lipatti ne-a lăsat pagini minunate în volumul de Memorii „Povernei 23”, reeditat în cadrul Colecţiei „Esenţial” a Casei Artelor Dinu Lipatti.

Valentin Lipatti a devenit profesor universitar şi un redutabil traducător de limbă franceză – traducând inclusiv piese de teatru – iar la sfârşitul anilor ’50 a început colaborarea cu UNESCO-România. A fost numit delegat permanent, cu gradul de consilier de ambasadă în 1965, fiind promovat ambasador în decembrie 1967. În perioada în care a fost conducătorul delegaţiei României la Conferinţa de securitate şi cooperare de la Helsinki şi Geneva, ambasadorul Valentin Lipatti „a avut o contribuţie imensă la redactarea actului final al acestei Conferinţe, lui datorându-i-se, în mare parte, limpezirea principiilor de cooperare în Europa, impunerea principiului unanimităţii – calea de a stopa tentaţiile dictatoriale ale marilor puteri şi admiterea conceptului de cooperare şi securitate”, conform unui articol de George Apostoiu, intitulat „Valentin Lipatti”, apărut în www.revistacultura.ro.

Programul CASA LIPATTI Open Stage – Stagiune de Teatru Independent – de anul acesta, Program conceput din dorinţa de a veni în sprijinul artiştilor din teatrul independent cu Spectacole lunare online, îi este dedicat lui Valentin Lipatti (n. 26 martie 1923, Bucureşti – d. 25 martie 1999, Bucureşti)

Aşadar, sâmbătă, 27 martie 2021, de la orele 17:00, vă invităm pe pagina noastră de Facebook să urmăriţi online Spectacolul pentru copii „Prâslea cel voinic şi merele de aur” după Petre Ispirescu, o producţie a Teatrului Coquette, în interpretarea actorilor Claudia Drăgan, Cristian Dionise şi Alexandru Mandu. Spectacolul este interactiv şi plin de umor, producând bucurie atât copiilor cât şi pentru părinţilor şi bunicilor, iar noi vă aşteptăm cu mare drag la teatru de Ziua Mondială a Teatrului!
Programul CASA LIPATTI Open Stage 2021 – Stagiune de Teatru Independent – este conceput de pianista, actriţa şi regizoarea Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.

Partener media principal: Romantic FM
Parteneri media: Agerpres, #centruldepresa.ro, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Observatorul Cultural

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati