Casa Memorială „Anton Pann” din Bucureşti, redeschisă publicului

0
192
Foto: MNLR

Casa Memorială „Anton Pann” din Bucureşti a fost redeschisă publicului marţi, potrivit Muzeului Naţional al Literaturii Române de care aparţine.

Povestea vieţii scriitorului este spusă într-un mod inedit – prin cele mai frumoase ilustraţii de carte realizate de artişti români faimoşi, instalaţii interactive şi animaţii, 23 de instrumente muzicale reprezentative pentru prima jumătate a secolului al XIX-lea, o arhivă de sunete, partituri, piese vocale şi instrumentale, laice şi religioase compuse de Anton Pann. Toate se regăsesc în prima expoziţie permanentă a casei care păstrează vie memoria unui scriitor şi a vremurilor în care a trăit şi a creat el, prezentate printr-un concept curatorial propus de arhitecţii Constantin Goagea şi Justin Baroncea, scrie news.ro.

Casa, prima şi singura în care Anton Pann a locuit fără chirie, a fost cumpărată – împreună cu locul – la 20 februarie 1848. Aflată la mică distanţă de Biserica Sfântul Stelian-Lucaci, în a cărei strană dreaptă a cântat Anton Pann, locuinţa are o curte largă, în care proprietarul şi-a putut muta tipografia.

În această casă, Anton Pann a realizat cea de-a doua ediţie a capodoperei sale, „Povestea vorbii”, apoi „Nezdrăveniile lui Nastratin Hogea”, cealaltă creaţie de vârf semnată de autor, precum şi „O şezătoare la ţară” şi „Călătoria lui Moş Albu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.