Cât cheltuie românii anual pe fast-food. Nutriţionist: Aceste alimente sunt extrem de nesănătoase

Românii cheltuie anual peste două miliarde de lei pe fast-food, ceea ce înseamnă că 1 din 4 sau 5 lei plătiţi în conturile restaurantelor, merg către shaorma, burgeri sau aripioare. Asta arată o analiză făcută de Ziarul Financiar. Decontul însă se face şi în materie de sănătate, atunci când analizăm aceste date.

Românii cheltuie anual peste 2 miliarde de lei pe şaorma, burgeri şi aripioare, arată analiza ZF ce porneşte de la rezultatele marilor companii din domeniu.

Nutiţionistul Corina Zugravu a vorbit, duminică, în exclusivitate la Antena 3, despre modul în care aleg unii românii să mănânce.

„Aş fi zis că este o exgerare, dar din păcate văd că în Bucureşti, mai ales la cei mai tineri, lucrul acesta chiar reprezintă o regulă şi chiar atunci când au alternative mai sănătoase de comandat, pentru că la ora actuală, toată mâncarea asta de catering este foarte diversă, deci pot alege şi ceva sănătos, totuşi rămân pe produsele acestea de fast-food. Este clar că în toată lumea sunt extrem de nesănătoase. Problema cu ele este că au devenit şi mult mai ieftine, astfel încât şi le poate permite oricine.

Îmi amintesc, când copiii mei erau mici, în anii ’90, a mânca fast-food era ceva scump, deci era ceva nu îşi permitea nimeni. Astăzi, ele au devenit foarte accesibile şi cum sunt foarte atrăgătoare din punct de vedere estetic, sunt, mă rog, gustoase, frumoase, bune, aparent cel puţin, lumea le consumă cu sport. Nu ştiu în ce măsură educaţia mai este suficientă, pentru că educaţie s-a tot făcut din punctul acesta de vedere. Poate că ar trebui să mergem şi pe colaborarea cu restaurantele acestea de fast-food, astfel încât să îi învăţăm să facă produsele mai sănătoase, cât de cât măcar. Poate ar trebui să facem nişte lecţii în care să îi reînvăţăm pe oameni să prepare de mâncare acasă, pentru că nu este atât de dificil. Este cu certitudine mult mai sănătos.

O salată, în care să fie peşte sau altă carne, sau brânză (…) Cred că tot colaboarea cu instituţiile respective ar putea da unele rezultate şi desigur, pregătirea mâncării acasă, adusul mâncării de acasă la serviciu”, a spus nutriţionostul.

Întrebată la ce interval de timp ar avea „dezlegare” iubitorii de fast-food,Corina Zugravu a răspuns:

„Nutriţia nu e nici pe departe o ştiinţă atât de precisă, încât să vă dau un orar pentru fast-food. Cred că o dată maxim pe săptămână şi aici sunt foarte indulgentă”, a adăugat Corina Zugravu, nutriţionist.

sursa: antena3.ro

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati